youtube/printscreen
Nacionalni park "Đerdap"

Prvog dana zvanične posete ministra životne sredine, kopna i mora Italije Serđa Koste, kome je domaćin ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, potpisan je sporazum o saradnji između Nacionalnih parkova „Đerdap“ i „Sila“.

Potpisivanju sporazuma o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije prisustvovali su ministri Trivan i Kosta, koji su danas obišli i Nacionalni park „Fruška gora“.

Sporazum su potpisali direktor NP „Đerdap“ Lazar Mitrović i predsednik NP „Sila“ Frančesko Kurćio, saopštilo je resorno ministarstvo.

Sporazum o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije, usmeren je na doprinos i razvoj dobrih odnosa i saradnje preko inicijativa koje imaju za cilj da se unapredi i valorizuje životna sredina, ambijentalno, kulturno, istorijsko, prirodno, eneogastronomsko i turističko nasleđe oba Parka.

Sporazum predviđa razmenu informacija, znanja i dobre prakse u upravljanju Parkovima, saradnju u aktivnostima mitigacije i prilagođavanja na klimatske promene, u sferi održive mobilnosti, na planu smanjenja upotrebe plastike kao i u drugim oblastima u obostranom interesu zaštite i razvoja Nacionalnih parkova.

Prilikom obilaska N.P. „Fruška Gora“ i prirodnjačke postavke u Informativnom centru, delegacija Italije je upoznata sa zaštitom i očuvanjem biogeografskih obeležja tog područja, ekosistema i raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta koji ovaj Nacionalni park čine svojevrsnim muzejom prirode, a koji predstavlja značajan deo geološke naučno-istorijske i kulturne baštine Evrope i sveta.

Delegacija Italije je sa domaćinima obišla i Sremske Karlovce, Patrijaršijski dvor i Riznicu koja baštini duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe naše zemlje.

Sutra, drugog dana posete ministri Srbije i Italije održaće bilateralne razgovore o unapređenju saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Tom prilikom ministri će potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, i obratiti se medijima, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here