pixabay.com

Sveži krastavci iz Srbije namenjeni tržištu Slovenije zaustavljeni su na granici pošto je u njima pronađen fungicid metalaksil, saopštio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF).

RASFF navodi da je posle kontrole na granici, naloženo da se krastavci unište.

Metalaksil na sajtu RASFF nije označen kao opasan, ali je u krastavcima pronađena veća količina od dozvoljene.

Dozvoljena količina ovog fungicida je 0,01 miligrama po kilogramu, a kontigent robe sadržao je 0,025.

Metalaksil je fungicid iz hemijske grupe acilalanina, koji deluje preventivno i kurativno. Koristi se za zaštitu od plamenjače – bolesti bilja.

3 COMMENTS

  1. Koja sramota, da li to znači da mi u Srbiji jedemo najzagađenije voče i povrće, jer to niko ne kontroliše!!!!. Slovenci i hrvati nam otvaraju oči i kažu šta jedemo, a naša inspekcija ništa ne radi!!!!!.

  2. @sara
    Kontrolišu i oni i mi na granici robu koja se uvozi, koja ulazi u zemlju.
    Unutrašnji promet je druga priča. Kod nas Maxi i Lidl vrše kontrolu od proizvodnje do ulaska u magacin. Proveravaju uslove proizvodnje, pesticide koji se koriste, higijenu… Ostali imaju samo redovnu nasumičnu kontrolu inspekcije što nije dovoljno.
    Kada su u pitanju mali proizvođači, prodaja u piljarnicama i na pijacama, blago rečeno, to je divlji zapad. Prežive samo najjači. Neznanje i pohlepa bez ikakve kontrole su opisi takve proizvodnje.

  3. To je sada pod znakom pitanja . Jer recimo fungdicid FOLIOGOLD ima karencu za krastavce i paradajz 7 dana .Dok recimo Ridomil gold ima karencu 21 dan . U sustini ovaj fungdicid je bezopasan posle isteka karence .Ali ovde ocigledno nije poštovana karenca . Jer je izvrsena berba pa i sam ulazak u basti pre isteka karence sto je opasno po zdravlje i bez konzumacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here