EPA/Hannibal Hanschke
Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti

Očekuje se da će ukrajinske trupe krenuti u napad na Herson, jednu od četiri delimično okupirane pokrajine koje je Rusija anektirala.

Kremlj već danima govori o evakuaciji civila iz ključnog dela južne ukrajinske regije.

Pokrajina Herson veličine Belgije, koja služi kao ulaz na prisajedinjeno Krimsko poluostrvo, zauzeta je nekoliko dana nakon početka invazije.

Presečen moćnom rekom Dnjepar, Herson je postao prva ukrajinska regija koju je Rusija u potpunosti okupirala, a Moskva je tamo rasporedila desetke hiljada vojnika. Ruska kontrola nad delom zapadne obale Dnjepra posebno je važna jer omogućava napredovanje dalje na sever i zapad.

Ali, poslednjih nedelja ukrajinske snage ponovo su zauzele desetine sela i gradova na zapadnoj obali i hirurški precizno gađale mostove i trajekte preko Dnjepra, uključujući i skladišta. Tako su poslednjih deset dana Moskva i njena uprava u Hersonu pozivali desetine hiljada civila koji žive na zapadnoj obali da odu na Krim i kopnenu Rusiju.

Tvrdili su da se oko 70.000 civila dobrovoljno evakuisalo – i da će im biti izdate potvrde za besplatno stanovanje bilo gde u Rusiji.

U međuvremenu, ruski mediji izvestili su da su ruske trupe koje su se povlačile sa sobom odnele teške bronzane statue dvojice ruskih komandanata iz 18. veka. Službeno objašnjenje Moskve za povlačenje je tvrdnja da Ukrajina planira da bombarduje branu Nova Kahovka kako bi poplavila regiju; Kijev odbacuje te optužbe.

Prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, evakuacija civila – i spomenika – nije ništa drugo nego kremljovska zamka za stvaranje iluzije panike.

– Njihove najbolje obučene trupe su na mestu. Niko nije otišao. Mi to vidimo i ne verujemo im – rekao je Zelenski za italijanske novine “Korijere dela Sera”.

Ukrajinski vojnik koji je proveo mesece na južnim linijama fronta kaže da je brujanje ruskih medija previše unapred proračunato i glasno da bi bilo istinito.

– Ne padamo na to, sve je osmišljeno da stvori medijsku buku. Nema nade za čudesno povlačenje Rusa iz takve strateške regije, a vrh Ukrajine mora se usredsrediti na poboljšanje životnih uslova na prvoj liniji Hersona, u golim, vetrovitim stepama koje ne nude zaklon od vremenskih nepogoda i ruskog granatiranja – rekao je izvor,

Obaveštajni podaci i satelitske fotografije pokazuju da su Rusi poslednjih dana gradili utvrđenja i odbrambene linije u regionalnoj prestonici, koja se takođe zove Herson, i Novoj Kahovki, gradu pored brane i hidroelektrane.

Promoskovska računica kaže da nedavna odluka Rusije da mobiliše 300.000 ljudi i uništi ključnu ukrajinsku infrastrukturu krstarećim raketama i bespilotnim letelicama znači da Kijev nema izbora nego da hitno krene napred u Hersonu.

– Gotovo svakodnevno ukrajinska vojska trpi velike gubitke, prema ruskim izveštajima, ali i dalje traži nove “rupe” – rekao je za Al Džaziru Nikolaj Mitrohin, ruski istraživač na nemačkom Univerzitetu u Bremenu.

Međutim, Rusija promptno popunjava rupe hiljadama novomobilisanih vojnika iako nemaju gotovo nikakvog obučenog i borbenog iskustva.

– Zato se Ukrajina i dalje nada da će njena taktika uništavanja komandnih mesta ili neprijateljske radne snage na prvoj liniji artiljerijom ili bespilotnim letelicama koje bacaju male bombe ravno na glave ruskih vojnika postupno uspeti – rekao je Mitrohin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here