SPS: Otpušta se 4.000 Srba sa KiM

0

Grafit u Kosovskoj Mitrovici
 

Novoizabrani predsednik pokrajinskog odbora SPS Zvonimir Stević kaže da bi otpuštanje tolikog broja radnika, uz najavu gašenja srpskih institucija i prelaska zdravstvenih, prosvetnih i radnika u drugim ustanovama sa finansiranja iz budžeta Srbije na budžet Kosova, podstaklo iseljavanje preostalih Srba.

 

"To bi zaustavilo bilo kakav proces povratka", rekao je Stević na Izbornoj konferenciji Pokrajinskog odbora SPS-a u Gračanici i dodao da se SPS zalaže za jačanje umesto gašenja srpskih institucija.

 

Zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović rekao je da je briselski sporazum, uprkos manjkavostima, "odškrinuo vrata" rešenju položaja i statusa Srba na Kosovu i Metohiji.

 

"Nažalost, mnogi iz međunarodne zajednice optužuju Beograd da koči primenu briselskog sporazuma i ne žele da prihvate realnost da Beograd, zbog sukoba u vezi sa formiranjem vlasti u Prištini, nema sa kim da pregovara", rekao je Obradović.

 

On je istakao da je SPS stalno upozoravao da je situacija na Kosovu i Metohiji neodrživa i da međunarodna zajednica nije položila ispit zrelosti. "Ništa nije urađeno sa otkrivanjem zločinaca koji su u prisustvu međunarodne zajednice kidnapovali i ubili više od hiljadu Srba", naglasio je Obradović.

 

On veruje da specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, koji će biti formiran tek sredinom naredne godine, neće uraditi ništa, jer neće imati ni dokaza ni svedoka.

 

Prema njegovim rečima, sve je to u skladu sa opštom ocenom da su Srbi građani drugog reda i da za njih postoje neki drugi standardi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here