Tanjug/AP
Novak Đoković

Tekst koji se ovog petka pojavio na sajtu čuvenog švajcarskog portala “Blick” preti da bude svrstan u jedan od najskandaloznijih i najpodmuklijih napada na Novaka Đokovića od kako se srpski teniser nalazi na čelu ATP liste. Naime, autor teksta uspeo je da poveže najboljeg na svetu sa kontroverznim pokretom, terorističke konotacije – Kjuanon (QAnon).

Reč je o pokretu osnovanom 2017. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kojeg su zasnovali ultradesničari naklonjeni Donaldu Trampu. Jedan anonimni korisnik na jednom forumu potpisivao se slovom “q” i tvrdio je da ima stepen bezbednosnog odobrenja u Americi poznatog kao “q odobrenje”. Pisane su nerazumljivim jezikom, punim slogama.

Pristalice Kjuanona su postale poznate nakon upada u američki Kongres, posle čega je FBI proglasio ovu ogranizaciju kao domaću terorističku pretnju. Teroije zavere Kjuanona vezane su i za širenje koronavirusa, a prelile su se i van granica SAD.

Izjava zbog koje su se Švajcarci “uhvatili” za Novaka data je nedavno, kada je Đoković istakao da smatra da se sistem informisanja kreće u pogrešnom smeru.

– Ne pogađa me kao ranije, jer sam na neki način i navikao – od svetskih medija, pa i od domaćih. Stvara se propaganda, uvučen sam u sve to na osnovu nečega što sam ranije govorio. Sistem informisanja je otišao u pravcu koji više nije onaj koji je osnova za novinarstvo. Slobodnog novinarstva i informisanja je sve manje… Sve se više kontroliše iz jednog ili dva izvora, pa se širi propaganda koja odgovara eliti ili određenoj grupaciji ljudi. Sigurno da me pogađa, ali to me neće sprečiti da se zalažem za stvari za koje smatram da su ispravne – istakao je tada Đoković.

Sve to bio je razlog da se pokrene debata oko toga da li Novak podržava stavove Kjuanon pokreta, na krajnje skandalozan i neprimeren način.

– Džoker je tako reagovao i na kritike koje mu stižu zbog čestih izliva besa na terenu i njegovih čudih izjava. Jednom je tvrdio da voda reaguje na ljudske emocije, tvrdio je da otrovna voda može da se pretvori u vodu za piće. Dugo godina je odbijao medicinske intervencije, jer je njegova mantra bila da “telo može samo da se isceli”. Tu je i kontroverzni Adria tur, koji je organizovao odmah nakon prvog korona talasa. Sada je tu i konfuzija oko vakcine – nastavlja u istom tonu “Blick”.

Švajcarski list zaključuje da je čudno da pripadnici ove organizacije dele Novakovo mišljenje.

– Članovi Kjuanon pokreta dele njegovo (Novakovo, prim. aut) mišljenje. Ovaj pokret često koristi naziv “elita” u svojim izlaganjima. Veruju u mit o mračnoj, tajnoj eliti koja kontroliše SAD. Pojedine protagnoiste iz sveta politike, medija i zabave nazivaju satanistički, sadističkim, kao i pedofilima. Američka federalna policija (FBI) je ozvaničila ovu organizaciju kao nacionalnu pretnju – piše na sajtu “Blicka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here