Youtube/Jutarnji Program TV Happy
Goran Bradić

Ambasador u Bernu Goran Bradić žestoko je reagovao na sramni ispad Švajcarske levice koja je proglasila Srbiju “parija državom”, a kopredsednik Socijaldemokratske partije (SP) Sedrik Vermut pomenuo je u izjavi “srpske fašiste” koji podstiču nasilje.

Sanija Ameti, poreklom iz BiH, kaže da su Srbi “produžena ruka Rusije”, dok poslanik Fabijan Molina, član spoljnopolitičkog odbora tvrdi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz pomoć Rusije, ugrožava suverenitet Kosova i mir i stabilnost na Balkanu.

Kopredsednik SP Sedrik Vermut rekao je za Božić da nema sukoba između dve strane već ima “samo Vučića, Putina i srpskih fašista” koji ne prihvataju pravo kosovskog naroda na samoopredeljenje i podstiču nasilje.

Na te optužbe reagovao je ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić, koji je u pismu upućenom kopredsedniku SP, a u koje je švajcarski nedeljnik “Veltvohe” imao uvid, Vermutu “očitao bukvicu”.

“Ne razumem kako jedan švajcarski političar, koji je još i na čelu jedne vodeće partije, može javno da nastupi tako nepolitički, nediplomatski i neprijateljski prema jednoj prijateljskoj zemlji kakva je Srbija”, napisao je Bradić u tom pismu.

Istakao je da je poistovećivanje predsednika Srbije i srpskog naroda sa fašistima neverovatno i istorijski i politički pogrešno i uvredljivo.

“Pokušavate da od žrtava napravite dželate”, poručio je Bradić.

Ambasador je podsetio i da su fašisti tokom Drugog svetskog rata ubili 600.000 do 700.000 Srba, Jevreja i Roma, na najsuroviji način u koncentracionom logoru Jasenovac, koji je izgradila profašistička NDH.

Uz to, ističe Bradić, porodicu predsednika Vučića u Drugom svetskom ratu, u BiH, fašističke ustaše su gotovo u potpunosti zatrle.

On je ocenio i da Vermut vodi jeftinu partijsku politiku na grbači više desetina hiljada Srba koji žive u Švajcarskoj.

“Vaša naklonjenost i kontakti sa Aljbinom Kurtijem i njegovom strankom su Vaša i stvar Vaše partije. Ali srpski narod vređati da su fašisti je ogromna uvreda i znak vašeg neznanja”, istakao je Bradić.

Zato bi, zaključuje ambasador u pismu, izvinjenje bilo najmanje što očekuje od levičara.

Crno-belo razmišljanje

List “Veltvohe” konstatuje da izjave Vermuta i njegovih istomišljenika odgovaraju duhu vremena koje vlada u švajcarskoj skupštini.

“Čim se bilo gde u svetu otvori konflikt, odmah počinje “crno-belo razmišljanje” – jedni su dobri, drugi loši, a sive nijanse i razlike i istorijske činjenice se izostavljaju ili glasnim uvredama skrivaju. U svetu ne postoji nijedan konflikt u kojem bi švajcarska politika trebalo da bude obazrivija, nego što su tenzije na Balkanu”, navodi “Veltvohe”.

Nedeljnik podseća i da su tokom 90-ih godina stotine hiljada ljudi iz tog regiona došli u Švajcarsku, gde žive zajedno, te da poslednje što je potrebno Švajcarskoj, jesu političari koji podstiču konflikt, bez pružanja doprinosa da se situacija na terenu poboljša.

“Ono što izjavu Vermuta čini još neodgovornijom jeste činjenica da je 195 švajcarskih vojnika stacionirano u konfliktnom području. Ako konflikt eskalira, ti vojnici bi bili ugroženi, pa se i zbog njihove zaštite mora preduzeti sve kako se sukob ne bi dalje podsticao”, zaključuje švajcarski list.