Srbi do dokumenata preko interneta

0

Od aprila novi sistem naručivanja dokumenata: Ministar Jasna Matić
 

– Mi želimo da građani imaju mogućnost da elektronski dobave svaki dokument, ali ćemo u prvoj fazi omogućiti poručivanje onih najvažnijih, poput izvoda iz matičnih knjiga rođeni, venčanih i umrlih, kao i sudske potvrde da nisu osuđivani, ili da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Očekujem da sistem proradi najdalje za tri nedelje. Zakonom o elektronskom potpisu su izjednačeni verodostojnost elektronskog i dokumenta na hartiji i ovim svi državljani Srbije dobijaju bržu i kvalitetniju uslugu – kaže Jasna Matić.
 

Trajni izvodi

Najveće gužve pred šalterima državnih ustanova stvaraju se kad građani traže izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, umrlih, uverenja o državljanstvu, potvrde o prebivalištu, sudska uverenja da se protiv njih ne vodi krivični postupak, evidencije o nezaposlenima i lično. Upravo su ova dokumenta stavljena na vrh spiska onih koji će se od aprila poručivati internetom. Pored ove novine, od 1. marta, svi izvodi iz matičnih knjiga, kao i knjiga državljana su postali trajna dokumenta, umesto dosadašnjeg polugodišnjeg važenja.

Kako je "Vestima" objašnjeno u Ministarstvu za telekomunikacije, dokumenta poručena internetom će se plaćati karticama, poput avionskih karata ili bilo koje druge elektronske trgovine, a postojaće mogućnost i popunjavanja uplatnice, s tim što je u tom slučaju proces nešto duži, jer je za izdavanje dokumenta potrebno da uplata bude proknjižena.
 

– U prvo vreme sistem će najbolje funkcionisati na sajtu Vlade, jer nemaju sve opštine potrebnu opremu. Dok se ne ostvari puna primena Zakona o elektronskom potpisu, dokumenta koja građani traže biće im isporučivana poštom na kućnu, ili adresu koju naznače. Razumemo da je ovo posebno važno i za naše građane u dijaspori koji moraju da putuju u Srbiju kako bi neki dokument izvadili, a kako bi određeni posao obavili u diplomatskim predstavništvima. Konkretan sistem naplaćivanja za njih biće određen u narednih mesec dana, jer su troškovi slanja pošte veći nego u slučaju Srbije – kaže za naš list Marija Nikšić iz Ministarstva za telekomunikacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here