Tanjug
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je danas da Amerika shvata važnost ovog dela sveta i koliko su odnosi sa Beogradom važni za SAD, za mir i sigurnost u Evropi, prenosi Telegraf.

On je rekao da Amerikanci i Srbi dele jednu karakternu crtu, a to je da ne vole da rade ono što im drugi kažu.

– Mislim da bi bilo bolje da više slušamo jedni druge i razumemo bolje šta vidimo kao budućnost – rekao je američki ambasador i dodao da u SAD ima mnogo Srba koji utiču na tu zemlju, od Nikole Tesle do Nikole Jokića danas.

SAD vidi ovaj deo Evrope ne kao Balkan sa svim njegovim pitanjima, već kao deo Evrope, gde i, kako je rekao, pripada.

– Nije na SAD da kaže EU ko bi trebalo da budu njeni članovi, ko bi trebalo uskoro da uđe u nju, ali mi želimo da se nastavi sa projektom Evrope koja je cela i slobodna – poručio je Hil.

On smatra da nam je potreban dijalog sa više razumevanja oko regionalnih izazova, zajedničkih težnje, oko toga šta SAD žele da postignu u Evropi i šta Srbija želi da postane.

– Moramo da vidimo koji su nam zajednički interesi i da imamo iskren dijalog o našim neslaganjima. Govorio sam to često i svojoj deci ali i mnogim svojim zemljacima: Ne misle uvek svi isto kao i mi. Ponekad je bolje slušati i više razmišljati – istakao je ambasador Hil.

Na konferenciji “Srpsko-američko partnerstvo kroz vekove” na Fakultetu političkih nauka, posvećenom 140. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, ministar prosvete Branko Ružić je istakao da malo zemalja u svetu može da se, kao Srbija, pohvali tako dugim diplomatskim odnosima sa SAD.

On je naglasio da istorijsko iskustvo pokazuje da se periodi kada je Srbija bila uspešna, uvažena i prosperitetna poklapaju sa vremenom kada smo sa SAD imali razvijene odnose.

8 COMMENTS

  1. To je po vasem,da vodimo dijalog a opet ce biti kako vi kazete.Dokle god imate takav stav,niste vi nama nikakvi prijatelji i daleko od toga da imamo neku slicnost.Zaboravljate da ste svoju demokratiju sirom sveta pa i nad nama ,pokazivali silom oruzja.Ne zaboravite da ste do sada jedina zemlja koja je upotrebila atomsko oruzje i u sekundi ubili preko 140.000 ljudi.

  2. Не слушати и не обраћати пажњу на америчке приче, оне су увек срачунате само на њихову корист и на ништа више а покушај су хипнотизовања жртве.

  3. Treba čuti i ne ponašati se egocentrično. Nismo mi CENTAR SVETA. Dobri odnosi moraju da se uspostavljaju ne zaboravljajući ni naše greške a ni greške američke administracije tokom prošlog vremena. Moramo da bacimo težište na uređivanje naše zemlje i državnih službi koje su mahom neorganizovane i korumpirane. kada uredimo vlastitu zemlju i drugi će nas poštivati. Ima puno manjih zemalja u Evropi i u svetu koje nam mogu biti u tome primer.

  4. Meni samo nije jasno odakle im obraz! Odakle toliki bezobrazluk! Zar nas smartaju kompletnim idiotima?

  5. Pa kada nas toliko cenite, onda priznajte greške, i prvo odpriznajte tzv. Kosovo, zatim vratite Srbima teritoriju Republike Srpske Krajne, oslobodite Republiku Srpsku od pritisaka mudzahedina u Sarajevu, oslobodite i abolirajte političke zatvorenike iz Haga i platite Srbiji ratnu odštetu – to će možda biti razlozi da Srbi počnu da vam veruju!

  6. Tačno
    Da više slušamo jedni druge
    Šta vi čujete
    Iz Kumanovskog sporazuma
    Potpisali ste da se srpska policija vrati na Kosovo i Metohiju u sve srpske oblasti …
    Čujete li vi to razumete li vi to
    Da
    Još ništa nije sprovedeno
    ???
    Vi slušate samo svoje interese
    Za vas je profit tj dolar božanstvo
    I to je istina
    Ali da bar uradite što potpušete …
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here