Srbi ne daju Trepču, 3.000 radnika kreće u štrajk

0

wikipedia.com
Srbija je uz radnike Trpeče poručio je ministar Antić
 

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je tu informaciju dobio od sindikata radnika u Trepči i da su oni rešeni da u štrajku istraju do konačnog rešenja.

– Znamo da svaki protest na Kosovu vodi ka mogućoj destabilizaciji – kazao je Vulin i apelovao na međunarodnu zajednicu da utiče na vlasti u Prištini jer, kako je istakao, još nije kasno za to.

– Podsetiću vas da je dogovoreno održavanje Brisela 2 i Brisela 3 gde bi trebalo da se razgovara i o imovini. Kakva je onda svrha tih razgovora, ukoliko potezi budu jednostrani -rekao je on.

Ministar privrede Željko Sertić je rekao da će Agencija za privatizaciju Srbije, ukoliko Priština ostane pri svom stavu, pokrenuti postupak privatizacije rudnika Trepča.

On je podsetio da su na spisku od 502 preduzeća za privatizaciju bila i preduzeća s Kosova, ali da je Vlada Srbije to obustavila poštujući sporazume i dogovore i nadajući se daljim pregovorima.

Sertić je naveo da je prethodno bilo poslato šest pisama o nameri u vezi s rudnikom Trepča, a među njima su bile i četiri strane kompanije – iz Mađarske, Švajcarske, Kanade i SAD.

– To potvrđuje da su velike svetske kompanije svesne da je vlasništvo svetinja – istakao je on.

Sertić je podsetio da je rudnik Trepča vise od 55 odsto u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije kao i na to da u vezi s Trepčom postoji potraživanje od oko 400 miliona evra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je da je Srbija uz radnike Trepče, istakavši da je nedopustivo da Priština povlač i jednostrane poteze.

On je naveo da rudnik Trepča svoje resurse crpi iz žila koje su u centralnoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here