EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
MIRNI PROTEST GRAĐANA U ZVEČANU: Žena ljubi srpsku zastavu

Administracija SAD je zbog činjenice da Priština ne prihvata diplomatska rešenja i odbija da smiri tenzije, uvela sankcije tzv. Kosovu!

Glavna mera je, kako prenose beogradski mediji, zabrana diplomatskih poseta zvaničnom Vašingtonu, a američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je objasnio da su kosovske bezbednosne snage ekspresno izbačene sa vojne vežbe NATO Branilac Evrope 2023.

– Za Kosovo su ove vežbe završene – rekao je taj diplomata navodeći i da su se sa vežbe povukle i sve američke jedinice.

Hovenijer je objasnio da je ovo reakcija američke diplomatije na činjenicu da se vlada u Prištini oglušila na njihove pozive da deeskalira situaciju u opštinama na severu KiM.

Hovenijer je kazao i da SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama, kao i da se analizira kakvi će biti naredni potezi.

Na pitanje da li će zbog povređivanja pripadnika NATO u Zvečanu biti pokrenuta istraga Hovenijer je nedvosmisleno ukazao ko je glavni krivac za taj incident.

– Vojnici su bili na severu i pokušavali da očuvaju mir zbog odluka koje je doneo Kurti da na silu preuzme kontrolu nad tri opštinske zgrade – naveo je američki diplomata.

Neophodan oprez

Sagovornici “Vesti” upozoravaju da treba biti oprezan kada je reč o pravim namerama SAD. Za pozdraviti je, kaže pukovnik u penziji Ilija Kajtez deeskalaciju tenzija uperenu prema srpskom narodu i mere Amerike da zauzda Kurtija. Ipak, smatra, da treba biti oprezan kada je reč o potezima kako SAD, tako i zemalja Kvinte.

– Ništa se na severu KiM nije događalo bez njihove saglasnosti, a posle 30 godina iskustva sa zapadnom diplomatijom niko od nas više nije naivan da iza svega stoje stvarno dobre namere. Ovo je još jedan pokušaj da nas ubace u “igru” u kojoj oni prvo naprave problem, učine sve da eksalira, “zapale požar”, a zatim se pojavljuju kao “spasioci”. Bio bih oprezan, a ne sumnjam da naše državno vođstvo razume stvari i zna sa kim ima posla – ističe pukovnik.

Ilija Kajtez smatra da je perfidan cilj Zapada bio da se Srbima na severu legalizuje bezakonje.

– Da Srbi sa severa nisu goloruki pokazali hrabrost i odlučnosti da brane pravo na život i opstanak na KiM, sve bi išlo po modelu svršenog čina. Amerikanci i zemlje Kvinte nemaju nikakav problem da priznaju legalitet i legitimitet u četiri srpske opštine u kojima su Albanci došli na vlast sa 11 srpskih glasova, od kojih su dvoje primorani, a dvoje glasali greškom. Zapad ne odustaje od toga, ali su sada “revidirali stavove”, pa im je apsolutno svejedno da li će ti gradonačelnici “upravljati” od svojih kuća ili sela u kojima ima i Albanaca – naglašava Kajtez.

Prljava igra

Vojnopolitički komentator Ljuban Karan takođe smatra da su sankcije Kosovu su zapravo samo formalno uvedene.

– Ni jedna od tih navodnih mera neće pogoditi Kurtija i toga su svi svesni, jer ko može da poveruje da je Priština proizvela ovu krizu bez prethodne konsultacije sa Amerikom. U pitanju je prljava igra u kojoj želi da se javnosti predstavi lažna slika da među državama Zapada postoji “ogroman raskorak”, ali i u to je teško poverovati – ističe Karan.

Ironično dodaje da je izbacivanje tzv. kosovske vojske sa vežbi, farsa.

– Pa upravo ta “vojska” je pripadnicima NATO omogućila “vežbu” u realnim uslovima, protiv nenaoružanog naroda. Siguran sam da će i SAD i zemlje Zapada nastaviti da dalje uvežbavaju tu vojsku i da će im ostaviti respektabilnu količinu oružja nakon ove vežbe kako bi sproveli “hrvatski model” pitanja nacionalnih manjina, odnosno “kosovsku Oluju” jer su definitivno nezadovoljni tempom “tihog egzodusa” koji se nad Srbima sa Kosova već više od dve decenije sprovodi – naglašava Karan.

Vojska je garant

Pukovnik Ilija Kajtez kaže da je veoma važno što su oružane snage Srbije i dalje u najvišem stepenu borbene gotovosti i da se i dalje nalaze na administrativnoj granici sa Kosovom.

– Samo neko ko ne razume suštinu komentariše da su to uzaludni potezi Srbije. Zamislite da tih vojnika tamo nema. Pa svi bi Srbi sa Kosova već bili u centralnoj Srbiji – ističe pukovnik Kajtez.

Trobojka kao prkos!

Zbog pojačanih tenzija, NATO je saopštio da je na tzv. Kosovo poslao još 700 vojnika. Situacija je mirna, a zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani su ponovo ispred bodljikave žice koju je oko zgrade opštine postavio Kfor. U znak protesta, Srbi su razvili srpsku trobojku dugu 250 metara, a Srđan Milosavljević, bivši predsednik opštine je pozvao građane da ne nasedaju na provokacije i održe još jedan miran protest.

Znamo crvene linije!

Ministar odbrane Miloš Vučević je izjavio da je bezbednosna situacija na severu KiM visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini.

– Da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo da je albanska administracija u Prištini okupirala sever KiM – kazao je za RTS i dodao da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, a da je Vojska Srbije spremna da izvrši svaki zadatak.

Srbija je, kaže, s političke strane definisala crvene linije.

– Kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi najvitalniji nacionalni i državni interesi, govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija i proterivanje, pogrom… Te situacije bi bile ne samo crveni alarm, već i momenat kada Srbija ne može da priča samo i sedi skrštenih ruku – rekao je Vučević.

Potrebna nova strategija

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič smatra da aktuelni događaji na Kosovu pokazuju da je dijalog doživeo neuspeh i propao, i da je potrebna nova strategija.

Petrič je, za “Vesti”, rekao da je veoma zabrinut zbog aktuelne situacije na severu Kosova. Mora se, kazao je, razmisliti da li je to dokaz da je propao dijalog i da Brisel mora izraditi novu strategiju koja bi uključila uslovljavanje i jasne rokove. Naglasio da se, ako ne dođe skoro do pokretanja formiranja ZSO može reći da je dijalog doživeo neuspeh i da će strategija morati da se promeni.

– U dijalogu obe strane moraju da ispune obaveze. A deset godina neispunjavanja ZSO je predugo – podvukao je naš sagovornik.

Dodao je da je greška što je EU predugo čekala da se ispuni ZSO.

– Pre deset godina se računalo na dobru volju učesnika u dijalogu. Sada EU mora da prizna da je predugo čekala na ispunjenje obaveza – kaže on.

Petrič je istakao da je potrebna nova strategija u čijem fokusu bi bila implementacija sa jasnim rokovima. Implementacija i jasni rokovi su, smatra, ono što trenutno nedostaje u dijalogu.

Kosovu nije mesto u EU

Najnovija eskalacija nasilja pokazala je da tzv. Kosovu nije mesto u Savetu Evrope i Evropskoj uniji, saopštio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron, koji je i poslanik Parlamentarne skupštine SE.

On je ocenio da region Zapadnog Balkana ostaje bure baruta.

– Kada bi Kosovo bilo primljeno u SE i EU, probleme regiona bi preneli u naše institucije i time ih destabilizovali. Poslanička grupa AfD poziva saveznu vladu da odmah prekine aktivnosti na prijemu Kosova u SE – saopštila je poslanička grupa AfD u nemačkom Bundestagu.

EULEKS pažljivo prati slučaj Srbina Dušana Obrenovića, koga je brutalno pretukla kosovska policija prilikom hapšenja, saopštila je Kancelarija za štampu i javno informisanje Euleksa.

Stanje teško povređenog Dragiše Galjka (58) je kritično i on je dalje na jedinici intenzivne nege. Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek je rekao da je primio dve jedinice krvi, ali je i dalje kritično.

Na Galjka je pucala kosovska policija i dobio dve prostrelne rane u predelu karlice i levog kažiprsta.