Kosovo online
Kosovska Mitrovica

Protekli vikend na Kosovu i Metohiji, nakon polaganja zakletve Erdena Atića na mesto predsednika opštine Severna Kosovska Mitrovica, bio je miran, a politički predstavnici Srba su narod pozvali na jedinstvo.

Pritisci na Srbiju

Da polaganje zakletve vodi u eskalaciju, smatra nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

– Ovaj događaj u Severnoj Mitrovici i naum Kurtija da to ostvari do kraja, uz podršku Zapada, sasvim sigurno vode u eskalaciju. Poruku Srba da će od 1. juna pružiti otpor treba ozbiljno razumeti – upozorio je Milivojević.

Kurtijev cilj je, kako je naveo, da dominacija na severu KiM, odnosno da preko lokalne vlasti i policije, koju ima tamo stacioniranu, praktično obezbedi i kontrolu severa.

– Interes Zapada je da preko tog mehanizma izvrši dodatni pritisak na Srbiju da prizna takozvanu realnost, odnosno da se aktivno uključi u pregovore o Ohridskom sporazumu i de fakto priznanju Kosova – rekao je Milivojević za “Vesti”.

Smišljeni plan

Nakon ustoličenja Albanca za prvog čoveka severne Mitrovice, opštine sa srpskom većinom, oglasio se potpredsednik Srpske liste Igor Simić koji je kazao da je sve što Aljbin Kurti radi njegov smišljeni plan sa ciljem proterivanja Srba. On je istakao i da pred Kurtijevim nasiljem srpski narod neće ćutati.

– Ako takve aktivnosti ne prestanu do 1. juna, bićemo prinuđeni da pravo na ostanak i opstanak branimo svim mogućim sredstvima. Ima vremena da Kvinta i međunarodna zajednica utiču da Priština prestane sa maltretiranjem i promeni način ponašanja prema srpskom narodu – kaže on.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da Glavna odgovornost Prištine je ostvarivanje napretka po pitanju Zajednice srpskih opština, rekao je i dodao da se čeka kosovska verzija statuta ZSO, koja treba da se uradi sada.

Beograd i Priština, kaže, treba hitno da se usmere na normalizaciju odnosa, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju odnose.

Vojna vežba

Na KiM je počela vojna vežba SAD na kojoj učestvuje 7.000 američkih i 17.000 vojnika iz 13 zemalja, a trajaće do 2. juna. Vojna vežba Branilac 23, na kojoj je predstavljeno 1.300 pripadnika bezbednosnih snaga privremenih prištinskih institucija i naoružanje tzv. Kosova, otvorena je u centru Prištine, defileom dva puka vojske i naoružanja.

Strani faktor

Zoran Milivojević je ukazao da postoji i cilj nekih drugih snaga da se putem destabilizacije Srbije isposluje promena stava i politike Srbije o KiM, za uvođenje sankcija Rusiji, i za potpunu promenu pozicije Srbije.

Milivojević kaže da je u sve to upleten strani faktor.

– Nije teško identifikovati to, jer zna se kome ne odgovara srpska pozicija, što neće da uvede sankcije, što misli svojom glavom i što neće da preda Kosovo – kazao je nekadašnji diplomata.

SPC: Zaštita svetinja

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je posle zasedanja apelovao na međunarodne instance da zaštite svetinje, narod i imovinu pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima na KiM. Kosovske Albance su pozvali “na suživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju”. Ponovo je, kako je prenela Informativna služba SPC, istaknuto da je KiM zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije, a da samoproglašena nezavisnost pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji.

– Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bilo pritiska na Srbiju bez presedana da prizna ilegalnu nasilnu secesiju dela svoje teritorije i da ga se sama zauvek dobrovoljno odrekne – navedeno je u saopštenju.

Ambasadori Kvinte pozvali su Prištinu da posle sedam godina hitno sprovede registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani.

Prijatelji i partneri

Srbija je, kao i uvek do sada, posvećena jačanju političkog dijaloga i sveobuhvatne saradnje sa Crnom Gorom na dobrobit svih naših građana i celog regiona, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom prisustvovanja inauguraciji predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Na Instagramu je naveo da je Milatoviću poželeo mnogo truda i energije, za koju zna da će mu biti potrebna da obavlja časnu i odgovornu dužnost.

– Uveren sam da ćemo zajedno raditi na jačanju partnerstva i dobrih odnosa Srbije i Crne Gore – ispisao je predsednik Srbije Vučić. U svom obraćanju novinarima u Podgorici je kazao da je prisustvom inauguraciji želeo da ispred Srbije ukaže poštovanje građanima Crne Gore.

– Želim sve najbolje Crnoj Gori u budućnosti, u Srbiji će uvek imati pouzdanog prijatelja i partnera – rekao je Aleksandar Vučić.