Srbi sa Kosmeta obeležili Zadušnice

0

Iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva i Niša noćas je krenulo 12 autobusa sa raseljenima koji nameravaju da obiđu grobove svojih bližnjih. Oni će obići groblja u Đakovici, Prištini, Obiliću, Suvoj Reci, Peći i u selima oko Peći – Vitomirici, Klinčini i drugima.

 

Cveće i sveće na grobu: Zadušnice

 

 

Srbi su na grobove svojih rođaka i prijatelja došli samostalno ili organizovano. Na prištinsko groblje najveća grupa je došla iz Beograda i Niša. Prevoz im je obezbedilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

 

Članovi porodica Jevtić, Milovanović, Pavlović su živeli u Prištini do 1999. godine. Od tada u Prištinu dolaze samo na Zadušnice i to kada je prevoz organizovan.

 

Zagorka Pavlović iz Prištine kaže da sa tugom dolazi na svake Zadušnice, ali i sa osećajem da Prištinu nikada nije napuštala.

 

Oni koji su danas na Zadušnicama u Prištini, kažu da nema novoporušenih nadgrobnih spomenika. Već porušeni spomenici su delo vandala iz ranijih godina.

 

Svi koji su danas došli na zadušnice bi se, kako kažu, rado vratili da nastave život u Prištini, ali smatraju da za to nema uslova.

 

Pravoslavno groblje u Prištini je za razliku od prethodnih godina uređenije. Za to su se probrinuli i Priština i Beograd. Kosovska vlada je izdvojila sredstva za postavljanje ograde oko groblja, a vlada u Beogradu za uklanjanje šiblja i korova.

 

Pored Prištine organizovan dolazak na zadušnice omogućen je bio i raseljenim licima iz Đakovice, Suve Reke, Peći, Obilića.

 

Incidenata tokom posete grobljima nije bilo, a autobuse je pratila kosovska policija.

 

Iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju je preneto da je za dolazak raseljenih na Zadušnice zatražena pratnja kosovske policije. Iz policije je saopšteno da će svi raseljeni moći da uđu na Kosmet povodom Zadušnica, ukoliko budu koristili mesta predviđena za to.
 

Iz policije je reagovano ovim upozorenjem, zbog slučaja raseljenih iz sela Medregovac, koji su nedavno privođeni u policiju, zbog, kako je u policiji rečeno, ulaska na Kosmet na mestu koje nije predviđeno za to.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here