Srbi se spremaju za Sarajevo

0

Odbor namerava da isti zahtev uputiti i MUP-u Tuzlanskog kantona kako bi obeležio 15. maj, dan kada se na Brčanskog Malti dogodio okršaj između vojnika JNA i pripadnika Teritorijalne odbrane Tuzla, takozvana "tuzlanska kolona“. Ovaj datum u Federaciji BiH slavi se kao "dan oslobođenja Tuzle".

 

 

Tuzlanska kolona

 

 

Odbor namerava da isti zahtev uputiti i MUP-u Tuzlanskog kantona kako bi obeležio 15. maj, dan kada se na Brčanskog Malti dogodio okršaj između vojnika JNA i pripadnika Teritorijalne odbrane Tuzla, takozvana „tuzlanska kolona“. Ovaj datum u Federaciji BiH slavi se kao "dan oslobođenja Tuzle".

Međutim boračka, i ostala udruženja u Sarajevu, ovu nameru tumače kao provokaciju iz drugog entiteta. Iako se ovaj datum već treću godinu obeležava u RS, indikativno je, tvrde veterani iz Sarajeva, što po prvi put obeležavanje pokušava da se organizuje u Sarajevu, dok se još nije slegla prašina zbog hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, upravo zbog "Dobrovoljačke".

Avdo Hebib, predsednik Patriotske lige, koji je u ime Koordinacionog odbora boračkih organizacija vodio proteste protiv Ganićevog hapšenja, rekao je za "Dnevni Avaz" da se ovo može protumačiti samo kao čin kojim se žele izazvati netrpeljivost i sukobi među građanima.

 

“Slučaj "Dobrovoljačka" nepotrebno je ispolitizovan, tim pre što je odluka Haškog tribunala bila potpuno jasna i dala je kvalifikaciju da je to bio sukob oružane vojske. Zloupotrebom ovog slučaja ide se samo na zaoštravanje odnosa, što je zaista nepotrebno“, rekao je Hebib.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rade Ristović rekao je da čeka odgovor MUP-a sarajevskog kantona. Ristović je na Palama istakao da je relevantnim institucijama Federacije BiH upućen zahtev u vezi sa samom organizacijom i bezbednosti onih koji će položiti cveće i upaliti sveće za nastradale pripadnike JNA 3. maja 1992. u Sarajevu i 15. maja 1992. u Tuzli.

 

 

Dobrovoljačka ulica

 

"Čekamo odgovor, a posle toga ćemo odlučiti koliko će učesnika na dan stradanja biti u Sarajevu i Tuzli. Nadam se da će i grad i politika urazumiti naše zahteve, pre svega porodica koje više godine traže da dođu na mesto gde se desio zločin nad njihovom decom", rekao je Ristović.

Ministar rada je naglasio da su sve tehničke stvari u vezi sa obeležavanjem godišnjica stradanja pripadnika JNA u Sarajevu i Tuzli završene.

U napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici ubijena su 42 vojnika, ranjena 73, a zarobljeno je njih 215. U napadu na tuzlansku kolonu, koja se, prema ranijem dogovoru, mirno povlačila iz grada, ubijeno je oko 200 vojnika i starešina, dok je 140 zarobljeno. Ovaj datum u Federaciji BiH slave kao "dan oslobođenja Tuzle".

 

U MUP-u sarajevskog kantona (KS) kažu da im još nije jasno kako da odgovore na zahtev.

 

"Razgovaraćemo s podnosiocem zahteva i postupiti prema Zakonu o javnom okupljanju na području KS. S našeg, policijskog aspekta, ovde nema ništa atraktivno. To je zahtev kao i desetine drugih koje mi svakodnevno dobijamo", rekao je Dragan Mioković, šef ureda komesara MUP-a KS.

 

Ako MUP Sarajevskog kantona pozitivno odgovori na zahtev Odbora Vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, oko 300 preživelih učesnika, pripadnika boračkih udruženja i porodica nastradalih doći će u Sarajevo na obeležavanje 3. maja, dana kada su 1992. godine, kako se navodi, "stradali pripadnici JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here