Facebook/Saša Gajić
Srbi u Sloveniji

Srbi u Sloveniji su najbrojnija etnička zajednica i potpuno je neopravdano što nemaju status nacionalne manjine, izjavio je predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović.

Kokanović je naveo da je Slovenija jedina država u regionu koja Srbima nije dala nikakav status, što čudi i zbog činjenice da je upravo prva zemlja Zapadnog Balkana koja je postala punopravna članica EU, organizacije koja insistira na poštovanju manjinskih prava i rešavanju statusnog pitanja manjina.

On je dodao da ostaje da se vidi da li će novo slovenačko rukovodstvo imati više sluha da reši ovo pitanje čije je rešavanje isključivo stvar političke volje najviših političkih činilaca.

Kokanović je u tekstu za beogradsku “Politiku” ukazao da, prema analizama i istraživanju srpskih organizacija, u ovom trenutka Srba u Sloveniji ima oko 200.000 Srba, što je ukupno 10 odsto stanovništva.

S druge strane, Srbija je Slovencima kojih ima oko 0,4 odsto u Srbiji, dala status nacionalne manjine, pa je realno očekivati da će Slovenija rešiti statusno pitanje Srba u toj državi.

“Ako se uzme u obzir da su Srbi u Sloveniji autohtoni i da su zvanično najbrojnija manjinska zajednica, kao i da se radi o dva prijateljska naroda i države, s punim pravom se može reći da je potpuno neopravdano što Srbi u Sloveniji nemaju pripadajući status nacionalne manjine”, naglasio je Kokanović.

Kokanović je rekao da je za Srbe važno postojanje srpskih društava u Sloveniji i Srpske pravoslavne crkve, koja je okupljala i čuvala srpski identitet.

On je podsetio da odnosi dva naroda datiraju još od 15. veka, pa se može tvrditi da su Srbi u Sloveniji autohtoni.

1 COMMENT

  1. Srbi treba da se ujedine ne Samo U sloveniji nego od Turske do Amerike! Dosta smo dizali ruku jedno na druge!
    Zajedno smo jaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here