Z. Vicelarević
Ima mesta i za kolo: Na štandu SKC uvek veselo

U Ofenbahu, gradiću nadomak Frankfurta, svake godine se održava Festival na obali Majne na kojem tradicionalno učestvuju svi klubovi i udruženja iz tog grada. U kulturnom programu i na svojim štandovima klubovi predstavljaju nacionalnu tradiciju i kulinarske specijalitete. Naš Srpski kulturni centar je i ove godine bio među najzapaženijim od 96 prijavljenih klubova. Pored brojnih nemačkih, učestvovali su i klubovi predstavnika Portugala, Bangladeša, Poljske, BiH, Hrvatske, Senegala, Grčke, Maroka i ostalih nacija koje žive u Ofenbahu.

– Zahvaljujući dobroj saradnji SKC i grada Ofenbaha, naš centar već prethodnih 16 godina, od 27 koliko je puta do sada učestvovao na ovoj manifestaciji, ima privilegiju da postavi najveći štand na veoma dobrom mestu. Pored dela gde se nalaze pečenjara, roštilji i prodajna mesta za naše specijalitete, imamo i “slatko ćoše”, prostor za prodaju kolača koje su naše vredne članice pripremile, zatim štand za prodaju pića i naš legendarni Rakija bar. Tu je veliki prostor za stolove i deo gde ove godine imamo i muziku uživo. Pored roštilja, jedini na čitavom festivalu u ponudi imamo i praseće pečenje. Ove godine goste srpskom muzikom uveseljavaju Senzibl bend Ace Bakala. Zahvaljujem svim članovima SKC koji su na ovoj manifestaciji vredno radili i na najbolji način predstavili Srbiju – rekao nam je Goran Tomić, predsednik Srpskog kulturnog centra, kada smo prvog dana festivala posetili štand.

Privilegija: Već godinama je štand SKC na dobrom mestu

Među brojnim vrednim članovima SKC za roštiljem smo sreli Florijana Hasana, čiji je otac Arapin iz Kartuma, a majka Nemica, i Gorana Jovanovića iz Hanaua.

Goran Tomić (prvi sleva) sa članovima SKC

– Ovde sam kao prijatelj SKC i pomažem mojim prijateljima Srbima. Predivan dan, odlično društvo, malo je vruće da se radi na roštilju kada je temperatura viša od 35 stepeni, ali meni nije teško – kaže nam Florijan.

Jači od vrućine: Florijan Hasan i Goran Jovanović

Goran, iako živi u Hanauu, član je SKC.

Kao u Zaječaru: Vida, Sanela, Zoran i Jelena

– Bitno je da se dobro zabavljamo, bez obzira na vrućinu. Ćevapi se prodaju odlično i to je najbitnije. Prezadovoljan sam.

Aleksandar Ramić (drugi sleva) sa društvom

Za stolom odmah preko puta muzike su Vida Bulatović, Sanela i Zoran Veljković i Jelena Pobratina.

Vredne članice SKC na štandu prodaje

– Meni je danas ovde prelepo. Došla sam sa prijateljima i familijom i mnogo smo se dobro proveli. Danas je fenomenalno, naš štand je na odličnom mestu i imamo hladovinu pa nam visoka temperatura ne smeta. Ćevape smo probali i odlični su, sada su na redu kolači, i oni su baš onako domaći. Muzika je super, svi smo zadovoljni i osećam se kao da sam u svom rodnom Zaječaru – kaže Jelena.

Aleksandar Ramić je iz Ofenbaha.

– Ovako nešto ima samo ima u Ofenbahu i kod nas Krajišnika. Ima svega za sve dobre ljude koji bi da se vesele, pojedu i nešto popiju. Probao sam ćevape i odlični su, još samo da uspemo i pečenje da probamo i sve je u redu – kaže Aleksandar.

Zlatko Radulj i Aleksandar Mišović

Rekord

Kako smo nezvanično saznali, na oba dana Festivala na obali Majne, preko štanda SKC prodato je 4.500 ćevapa, više od 500 pljeskavica i isto toliko pilećih bataka i dva pečena praseta, što je više od 500 kilograma mesa. To je do sada nezabeleženi rekord SKC, kada je reč o prodaji hrane na festivalu.

“Slatko ćoše”: Andrej, Anton, Jana Lena i Dušica

Najslađi kolači

Na slatkom štandu sa puno kolača rade Jana Lena i njena mama Dušica Bekić.

– Kod nas je ovde najslađe. Imamo štrudle sa makom, pitu sa višnjama, čupavce, lenju pitu i još mnogo srpskih slatkih specijaliteta koje su spremile naše članice kako bismo što bolje predstavili našu slatku zemlju Srbiju. Kolači se traže i verovatno će svi otići kada malo zahladi – kaže nam mama Dušica.

Andrej Ećimović (9) je doveo tatu Antona baš kod slatkog štanda, a za “Vesti” je rekao:

– Ovde su ubedljivo najbolji kolači. Još nisam odlučio koji ću da probam jer svi izgledaju odlično. Ovde je sve kao kada odem kod baka Zorice i deke Bore u Srbiju.

Svetlana i Igor sa društvom iz Hanaua i Fulde

Neopisivo

Mešovito društvo iz Hanaua i Fulde je bilo veoma raspoloženo, a među njima su za razgovor bili raspoloženi Svetlana i Igor Subić.

– Član sam SKC i toliko sam pričala o ovom događaju da je celo društvo jedva čekalo da dođu na ovaj festival. Veselo je, jelo je odlično, muzika je super. Sve smo dobro organizovali – kaže nam Svetlana, a Igor je kratko dodao:

– Ja sam oduševljen. Imam samo lepe reči za ovaj događaj, ali ne mogu trenutno da nađem toliko lepih reči kako bih opisao sve ovo.

Feliks Švenke sa srpskim folklorašima

Gradonačelnik hvali SKC

Sastavni deo Festivala na obali Majne je i kulturni program u kojem nastupaju folklorni ansambli iz zemalja učesnica festivala.

– Čast da ovogodišnji kulturni program otvore imali su upravo folkloraši SKC, a nastupili su svi ansambli. Dr Feliks Švenke, gradonačelnik Ofenbaha, pozdravio je sve prisutne izvođače i publiku, a nama, Srpskom kulturnom centru se posebno zahvalio na velikom broju naših folkloraša koji su učestvovali u programu i poželeo nam je dalji uspeh u radu Centra i na kraju se slikao sa našim folklorašima – ističe Robert Jovanovski, umetnički rukovodilac SKC.

Miroslav Petrović sa kolegama iz ekipe

Sa fudbala na slavlje

Fudbalere ekipe Adrias Bau, koja je oko podneva učestvovala na Memorijalnom turniru “Miroslav Miro Nikolić”, sreli smo na štandu SKC. Među njima je i Miroslav Petrović koji slavi rođendan.

– Na turniru smo požurili da osvojimo treće mesto u grupi, koje ne vodi dalje, samo da bismo što pre došli ovde da proslavimo to treće mesto i moj rođendan. Turnir, veselje i to na moj rođendan, pa mislim da bolje ne može. Svi smo raspoloženi i veseli – kaže slavljenik Miroslav.