Srbija: 266 obolelo, 8 umrlo od gripa

0

Na bolničkom lečenju je 508 osoba sa oboljenjima sličnih gripu, a 13 osoba je na respiratoru. Od 266 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.


 

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod dece, sa pojavom više povezanih slučajeva u osnovnim i srednjim školama i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljeno je 14 epidemija pandemijskog gripa: epidemije među stanovništvom Južnobačkog i Južnobanatskog okruga, u opštinama Kraljevo, Požega, Užice, Paraćin i Šid i epidemije u školskim kolektivima u Čačku, Nišu, Ivanjici, Prilikama, Kragujevcu i Leskovcu.

Preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa u zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u područjima zahvaćenim epidemijom.

Na osnovu predloga Instituta "Batut", ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, proglasio je u sredu 11. novembra epidemiju novog gripa na teritoriji cele Srbije.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da naredba o proglašenju epidemije između ostalog podrazumeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje u skladu sa procenom nadležnih zdravstvenih ustanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here