D. Pašić
POKLONILI SE SENIMA JUNAKA: Sveštenici i parohijani ispred spomen-kapele

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je i ove godine u Gornjoj Austriji, parastosom i polaganjem venaca na spomenike na Italijanskom groblju u naselju Rajferdorf u Mauthauzenu, gde počiva 8. 000 srpskih žrtava. Parastos su služili protojerej stavrofor Dragan i đakon Nemanja Mićić iz hrama Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Lincu.

Kod spomen-kapele Svetih srpskih novomučenika, koja je upravo posvećena našim sradalnicima, okupila se grupa parohijana i poklonila se senima pokojnika. U znak sećanja na naše žrtve, crkvena opština iz Linca prethodnih godina molitvama i izgradnjom kapele brani od zaborava upokojene Srbe koji su ovde našli večni mir.

– Moramo čuvati ovakva mesta jer je nemamo prvo da zaboravimo žrtvu koju su dali ovde sahranjeni za našu državu i narod. Srbija je najduže učestvovala u Prvom svetskom ratu i u odnosu na broj stanovnika podnela je najveće civilne i vojne žrtve, pa je jasno zašto je važno da se okupljamo ovde – rekao je sveštenik Mićić.

Na groblju, u šest masovnih grobnica, leže posmrtni ostaci 8.000 Srba. Zanimljivo je da od šest nedostaju dva nadgrobna spomenika odnosno kamena i da nije poznato ko, zašto i kako ih je sklonio. Groblje je inače trapezoidnog oblika, po njemu su u pojedinačnim redovima raspoređeni grobovi, 1.766 italijanskih vojnika iz Prvog svetskog rata i 1.677 (vojnih i civilnih) palih u Drugom svetskom ratu. Tu počivaju i Englezi, Francuzi, Rumuni, Austrijanci, Česi i Mađari, koji su umrli usled epidemije tifusa, koja je 1915. godine zahvatila zatvorski logor i naselja u njegovoj blizini.