Youtube/Kosovo Online
Pozdrav Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija

Beloj kući je potreban spoljnopolitički uspeh, ocenjuje Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U tom duhu ovaj nekadašnji američki diplomata tumači i najavu predstojećeg susreta čelnika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, zakazanog za 2. septembar u Vašingtonu.

Jedini prioritet Bele kuće – ponovni izbor Trampa

– Najpre je važno razumeti da je jedini prioritet za Belu kuću ovih dana ponovni izbor predsednika Donalda Trampa na tu funkciju. U tom smislu ono što Bela kuća u ovom slučaju želi jeste prilika za fotografisanje, kako bi Predsednik saopštio da je postigao spoljnopolitički uspeh. Konačno, broj spoljnopolitičkih uspeha koje je on postigao je – nula – ističe Kantrimen.

Na pitanje da li su SAD zainteresovane da završe posao kad je reč o dijalogu Srbije i Kosova, Kantrimen kaže da je na njega teško odgovoriti.

– Predsednik Tramp je zainteresovan, ako bi mu to pomoglo u njegovoj izbornoj kampanji. Tačka. Ja mislim da je Ričard Grenel zainteresovan da postigne uspeh u dijalogu između dveju strana, u kojem su do sada i Evropska unija i SAD postigle samo ograničene rezultate. Ali, da li će Sjedinjene Države ostati zainteresovane ako ti pregovori ne budu od direktne koristi za Donalda Trampa – to je otvoreno pitanje – navodi on.

– Mislim da će dijalog biti dug i težak proces. Pitanja su tehnička, ali su i visoko-politička. U ovom trenutku ne vidim da su dve vlade spremne da postignu kompromis kad je reč o najznačajnijem političkom pitanju, uključujući međusobno priznanje. Jesam optimista dugoročno gledano, pogotovo ukoliko SAD učine više da se usklade i da koordiniraju svoj pristup sa pristupom EU, ali imam ograničena očekivanja u narednih nekoliko meseci pred nama – zaključuje bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here