Srbija i Srpska slave Vidovdan u Andrićgradu!

0

Proslava Vidovdana u Andrićgradu
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je 13. juna rekao u Beogradu, posle razgovora s predsednikom RS Miloradom Dodikom, da je dogovoreno da Srbija i RS zajedno obeleže Vidovdan, praznik koji se obeležava u spomen Kosovske bitke 1389. godine.

 

"Nije Srbija kriva što je pobeđivala u svim ratovima"

 

"S naše strane imamo dva povoda, s njihove strane rekao bih čak tri. Naša dva su Vidovdan, kao veliki srpski praznik i otvaranje Andrićgrada. Za RS to je i otvaranje Andrićgrada i Vidovdan, a verovatno i sarajevski atentat Gavrila Principa", rekao je Vučić.

 

"Srbija se u Velikom ratu borila za slobodu i svoj narod u BiH"

 

Prema njegovim rečima, u Srbiji će obeležavanje početka Prvog svetskog rata uslediti mesec dana kasnije, 28. jula, nizom manifestacija u celoj zemlji. Vučić je rekao da će pored njega u Andrićgradu 28. juna biti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Dodik i režiser Emir Kusturica, i ocenio da će otvaranje tog mesta biti veliki događaj za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

 

Nikolić na Gazimestanu za Vidovdan

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće danas u 12.00 venac na spomen obeležju kosovskim junacima na Gazimestanu povodom obeležavanja 625. godišnjice boja na Kosovu. Posle toga, u 13.00 predviđeno je otkrivanje spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, gde je predviđen i sastanak s predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

 

Predsednik će pre toga u 10.00 predvoditi komemorativnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima, u Kruševcu. Venac će položiti i ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Vidovdan, 28. jun, državni je praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku 1389. godine.

 

 

U Sarajevu će 28. juna biti obeležen sarajevski atentat. Republika Srpska u toj ceremoniji ne učestvuje, a Vučić je rekao da je razmišljao o tome da bude u Sarajevu, ali da je odustao kada je pročitao scenario i video u njemu "dve sitnice".

 

Prema njegovim rečima, jedna od njih je predviđala da on stoji pored "table na kojoj se govori o srpskom fašističkom agresoru". "Izvinite, ja to ne mogu i ne želim, uz sve poštovanje prema domaćinima", rekao je Vučić.

 

Zatim je rekao da se Srbija "ponosi svojom istorijom", ali da on "neće kriti ni pred Dodikom ni pred drugima" kako misli da je "vreme da Srbija, Nemačka i Austrija budu na istoj strani". "I to će biti politika Srbije", dodao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here