Srbija je narkomanski zavisnik od stranog kapitala

0

Problemi će tek nastupiti kad Srbija počne da vraća dugove: Mlađen Kovačević
 

Kovačević je rekao da će biti ogroman problem kako obezbijediti strani kapital za servisiranje spoljnog duga, za pokriće ogromnog deficita tekućeg računa platnog bilansa i za staru deviznu štednju.

 

On je naveo da je uzrok teške ekonomske situacije Srbije sa inostranstvom što je 2001. godine prihvatila model reformi koji je imao ozbiljnu konstrukcionu grešku i koji se sveo na "koncept spržene zemlje".

 

"Industrija je uništena, uvoz je preplavio domaće tržište i moramo naći način da utičemo na glavne uzroke ovog dramatičnog ekonomskog stanja Srbije", rekao je Kovačević u Kragujevcu na naučnom skupu "Stanje i perspektive ekonomsko-finansijskih odnosa Srbije sa inostranstvom".

 

Navodeći da Srbija ima ogroman spoljni dug od 27 milijardi evra, Kovačević dodaje da statistika kaže da on iznosi oko 82 do 83 odsto BDP-a, ali da je taj procenat u stvarnosti znatno veći.

 

On je rekao da Srbija svake godine mora da obezbedi oko pet milijardi dolara za servisiranje spoljnog duga, a da za dve do tri godine na naplatu dolaze krediti koje do sada nije isplaćivala, kao i obaveze isplate stare devizne štednje.

 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Petar Veselinović rekao je da bi Srbija izvozne potencijale trebalo da tražiti u poljoprivrednim prehrambenim proizvodima, oblasti energetike i u informacionim tehnologijama sa aspekta stručnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here