Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici SB UN o stanju na KiM da su privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo.

Vučić je istakao i da takva situacija u odsustvu odgovarajuće reakcije može izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM.

Nepodnošljivi uslovi

U govoru na zasedanju SB UN je rekao da je zabrana dinara kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, jer im opstanak na KiM direktno zavisi od priliva dinarskih sredstava.

– Srbija iz budžeta daje 60.946 plata i penzija na KiM, 2.430 stipendija za studente i narodne kuhinje za oko 2.000 socijalno najugroženijih. Ta mera je napad na srpsko stanovništvo i situaciju na KiM čini teškom. Brojke pokazuju da ogroman broj stanovnika direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja i ukidanje dinara ih lišava sredstava za život – rekao je Vučić i istakao da 1.794 poljoprivrednih gazdinstava zavisi od dinarskih subvencija, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba, više operativno nije održiv i moguć.

Sprečavanje finansiranja škola, vrtića, fakulteta, bolnica, domova zdravlja je, rekao je on, direktan udar na opstanak Srba, i na formiranje ZSO.

– Nepodnošljivi uslovi za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba, jedini je cilj režima u Prištini, koji kroz nasilje intenzivira sistematičan napad na Srbe čime je suštinski počeo njihov otvoreni progon sa KiM.

Rešiti krizu

– Dinar je legalno sredstvo plaćanja u Srbiji i ne može biti zabranjen na teritoriji KiM koja je u sastavu Srbije, a Rezolucijom 1244 UN pod međunarodnom upravom, Priština je posegla za nelegalnom upotrebom evra što je javno bilo u informacijama EU i ECB, da je tzv. Kosovo, usvojilo evro jednostrano 2002. – kaće Vučić.

Nametanje evra je, kako je istakao, učinjeno ne u svrhu vladavine prava, već radi dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i progona. Apelovao je na SB UN i međunarodne organizacije da utiču na rešavanje krize, da spreče dalji progon Srba i stvore uslove za uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom i rezolucijama UN. Naveo je da će Srbija provoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom UN.

Na kraju zasedanja je poručio da Srbija nije ničija marioneta, već slobodna, nezavisna i slobodarska zemlja.

– Neko mora da shvati da je u skladu sa poveljom UN i Rezolucijom 1244 prekršen teritorijalni integritet Srbije – kazao je on.

Izrazio je zahvalnost za 109 zemalja unutar UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova i drže se Povelje UN i Rezolucije 1244.

– Kao ponosni predsednik, a govorim svima vama, Srbija je nezavisna, suverena, slobodarska zemlja i nismo ničije marionete, ni SAD, Rusije ili bilo koje druge zemlje i tako će i ostati – kaže Vučić.

Mala, ali značajna pobeda

Predsednik je nakon sednice u Njujorku rekao da je ponosan na Srbiju, “svih nas, koja sme da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da čuva slobodarski duh i da u lice kaže popu pop, bobu bob da čuva svoju zemlju i da štiti svoju budućnost”. Zahvalan je svima što su prihvatili tu sednicu i što je ona na kraju bila otvorena.

– Kako god okrenete, ovo je mala, ali značajna pobeda Srbije – kaže on.

Lažne optužbe

Vučić je naveo da tzv. kosovsko pravosuđe srpske povratnike masovno progoni pod lažnim optužbama za ratne i druge zločine, dok pripadnika tzv. KBS Azema Kurtaja, koji je upucao dečaka Stefana Stojanovića i njegovog rođaka pušta da se brani sa slobode.

– To je jedan od 470 nekažnjenih etničkih napada u 2021, kada je došao Kurti koji sada rukovodi progonom Srba, a tu su i slučajevi nebrojenih policijskih prebijanja i maltretiranja. Tokom devet godina, pre Kurtija, 2021. na KiM je bilo 669 etničkih motivisanih napada, a njegovim dolaskom taj broj je uvećan 300 odsto – kaže Vučić.

Zadovoljan nastupima

Predsednik je nakon sednice rekao da je zadovoljan onim što se čulo na sednici posvećenoj KiM.

– Najoštrije protiv nas i najviše na strani Prištine su bile Velika Britanija i Švajcarska. Iznenadio me korektan istup Francuza, a izuzetni su Alžir, Kina, Rusija, Ekvador, Sijera Leone, Mozambik – kazao je i dodao je da su korektni i istupi Koreje i Malte, koje priznaju tzv. Kosovo.

Zahtev Kforu

Vučić je i pozvao SB da ne izgubi iz vida da je Srbija poslala zahtev Kforu, u skladu sa Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da se omogući povratak dogovorenog broja bezbednosnog osoblja, koje bi pomoglo međunarodnim snagama u zaštiti srpskog stanovništva. Iako je, kaže, to međunarodno pravni dokument i u njemu se nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući povratak, a nije ga bilo.