commons.wikimedia
Jelisejska palata, sedište predsednika Francuske

“Srbija je za Francusku jedna od ključnih strateških država na Zapadnom Balkanu”, ocenjuje naučni savetnik u Institutu za evropske studije Slobodan Zečević uoči radne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu.

Zečević ističe da bez obzira što se radi o radnoj poseti koja nema formu diplomatskih i tzv. zvaničnih poseta u kojima postoji protokol, doček na aerodromu uz intoniranje himni… dva predsednika bi trebalo da otvore čitav set značajnih političkih i ekonomskih tema.

– Francuska administracija ima relativno dobre odnose sa novom administracijom predsednika SAD Džozefa Bajdena, naročito sa Entonijem Blinkenom, novim državnim sekretarom, inače francuskim đakom. U tom smislu, može da bude interesantan kontakt između Makrona i Vučića i da li postoje neke koordinirane akcije, nove ideje i predlozi između francuske i američke administracije povodom Kosova, a koji bi mogli sutra da budu izneti Vučiću – kaže Zečević.

Druga tema o kojoj će biti reči su evropske integracije, u kojima se, kako smatra, otvara mogućnost da Srbija iskoristi novi model pregovaranja i otvori mnogo više poglavlja nego što je to do sada bio slučaj.

– Ali, to je povezano sa rešavanjem pitanja Kosova i napretkom u dijalogu vezano za demokratizaciju društva u Srbiji, što se odnosi na izbore, izborne uslove, medije – kaže on.

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, Zečević apostrofira činjenicu da je Francuska postala jedan od ozbiljnijih investitora u srpsku privredu uopšte.

– Tu su projekti oko prerade otpada u Vinči, beogradskog Aerodroma, a imamo i najnoviji projekat beogradskog metroa koji je ogroman, od minimum 4,4 milijarde evra koji će biti “raširen” u pogledu realizacije na 8-10 godina. U pitanju su veliki poslovi za francuska preduzeća – ocenjuje Zečević.

Srbija okrenuta ruskom naoružanju…

Pitanje naoružanja, francusko-srpske saradnje u toj oblasti i eventualne diversifikacije naoružanja bi, po rečima Zečevića, moglo da bude takođe važna tema, u svetlu činjenice da je Srbija, kako navodi, u ogromnoj meri okrenuta ruskom naoružanju.

Na pitanje o geostrateškom kontekstu u razgovorima Vučić-Makron, Zečević upućuje na činjenicu da je Francuska podržala Grčku u njenom, kako je rekao, političkom i geostrateškom obračunu sa Turskom.

– U tom smislu, Srbija takođe može da igra ulogu “zaleđine” i podrške toj evropskoj politici prema Turskoj i jačanju evropske bezbednosti – objasnio je Zečević.

Upitan očekuje li da će predsednik Makron Vučiću sutra preneti neke primedbe ili sugestije, a možda i upozorenja, vezane za evropski put i šta bi to moglo biti, Zečević odgovara da bi nekih primedbi i sugestija moglo da bude na planu demokratizacije društva i odnosa sa Rusijom i Kinom.

– Tu je rešavanje pitanja uslova za izbore 2022. godine. Mislim da Srbija ne može da nepreduje na planu evropskih integracija ako ne reši to pitanje u narednom periodu i mislim da ćemo morati da imamo neki dogovor između vlasti i opozicije – kaže Zečević.

1 COMMENT

  1. A jel ima ,u Srbiji, neki strucnjak,a da ni je Zecevic,Radulovic ,Djurovic,Djukanovic,Krivokapic,Sekulic,Marovic,Pejovic,Vujovic..?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here