Srbija možda u EU tek za 5-6 godina… i ako prizna Kosovo

0

Foto: Ilustracija
 

Srbija i Crna Gora mogu očekivati da, pod uslovom da uspešno okončaju pregovore o članstvu, budu prve nove članice EU posle pet-šest godina, a to znači da za vreme petogodišnjeg mandata nove Evropske komisije, na čijem čelu mogu biti Junker ili Šulc, to neće moći da se ostvari.

 

To su agenciji Beta rekli izvori bliski Junkeru, kandidatu za novog predsednika Evropske komisije, istaknutog od strane Evropske narodne partije, koja okuplja stranke desno od centra u Evropskom parlamentu. Junker je izjavio da stav da bar u idućih pet godina ne može biti proširivanja EU dele krugovi u Savetu ministara EU, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

 

Junker, donedavni luksemburški premijer, bivši predsednik Evrogrupe, koja usaglašava ekonomsku politiku "evrozone" i jedan od najiskusniji političara u EU, izjavio je u kampanji za novog predsednika EK da "neće u EU ući nove članice tokom idućeg mandata Evropske komisije".

 

Kandidat grupe socijalista u EP za novog čelnika izvršnog tela EU, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, predočio je da "Evropska unija ne može da se proširuje beskrajno na nove članice, jer prvo mora da se preobrazi i preustroji".

 

Šulc je svojevremeno izjavio i da je to šire prihvaćeni, iako ne i zvanični stav u mnogim krugovima EU, da Srbija u nekom vidu mora priznati nezavisnost Kosova kad dođe na prag članstva u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here