Youtube/Insajder Video
Dubravka Đedović Handanović

Bela knjiga Saveta stranih investitora biće nezaobilazni izvor dobrih informacija i za narednu vladu koja će nastaviti putem reformi, unapređenja poslovnog ambijenta i stvaranja uslova za nove investicije za ekonomski rast i razvoj, kazala je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Belu knjigu od 2003. objavljuje Savet stranih investitora, a na predstavljanju 21. izdanja publikacije koja daje sveobuhvatnu sliku poslovne i investicione klime sa preporukama za unapređenje, ministarka je zahvalila Savetu na pozitivnom uticaju na rast i razvoj Srbije i što se tim doprinosom došlo do korisnih preporuka. Dodala je i da treba da se nastavi dijalog da bi dolazili do još boljih rešenja važnih za razvoj.

Ova godina je, kaže, bila izazovna kada je reč o makroekonomiji i zbog nepredvidivih globalnih dešavanja, ali je uprkos svemu Srbija ostvarila napredak po pitanju više od 100 preporuka koje je dao FIC.

– Energetski sektor je ostvario najviši prosečan rejting od svih oblasti – kazala je i podsetila da je MMF u zadnjoj reviziji rekao da su pokrenute reforme i da Srbija nastavlja na dobrom putu.

U preporukama Bele knjige izdvajaju se i zaštita korisnika finansijskih usluga, fiskalizacija i elektronsko fakturisanje, borba protiv nedozvoljene trgovine, telekomunikacije, katastarski postupak i sektor farmacija.

– Srbija je ostvarila dobre rezultate, BDP je u septembru porastao za 3,5 odsto godišnje, posle rasta od 1,7 odsto godinu na godinu u drugom kvartalu i 0,9 odsto u prvom. Neto priliv stranih direktnih investicija od januara do avgusta bio je 2,5 milijarde evra ili za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najveći deo investicija je bio usmeren u izvozno orijentisane sektore, oko 65 odsto. Javni dug je krajem avgusta bio 50,9 odsto, ili 35 milijardi evra, i značajno je manji od javnog duga država EU koji je 83 odsto – kazala je i ocenila da će inflacija verovatno, biti ispod ciljanih osam odsto na kraju 2023.

Ministarka kaže da je zahvaljujući obrazovnom sistemu i talentovanim ljudima Srbija prepoznata kao tehnološki hab u Evropi.

– To je, doprinelo ubrzanom rastu IKT sektora u kojem je izvoz povećan pet puta u poslednjih šest godina, odnosno sa 740 miliona na 3,8 milijardi evra u 2023.- kazala je ona.

Atraktivna destinacija

Đedović Handanovićeva je istakla i da su sve aktivnosti Vlade Srbije doprinele pozicioniranju države kao atraktivne destinacije.

– Izborili smo se i za organizaciju specijalizirane izložbe EXPO 2027, koja će biti dodatni podsticaj investicijama u narednim godinama, pre svega, građevinskoj industriji i turizmu – kazala je Đedović Handanovićeva.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here