Srbija na svetskoj mapi bitnija nego što mislimo

0

Zadovoljan nakon posete Kini: Aleksandar Vučić
 

"Činjenica da je kineski premijer insistirao da mu budem sa desne strane, prvi do njega sinoć na zvaničnoj večeri posle Međunarodnog ekonomskog foruma govori o ugledu Srbije i naše je da to iskoristimo u interesu naših građana, našeg naroda i naše zemlje", rekao je u Vučić za Radio-televiziju Srbije.

 

On je naveo da je sa sagovornicima u Kini razgovarao o novim idejama. Vučić je najavio da će ljudi iz Kineske razvojne banke oformiti radnu grupu i poslati svoj tim u naredne dve nedelje u Beograd kako bi se zajedno napravio plan kako da se umreži pruga sa putevima.

 

"Posebno su zainteresovani za luku u Srbiji gde bi mogla da se napravi slobodna ekonomska zona u koju bi oni dovodoli investitore pa bi se sklapali telefoni, pravile neke nove maašine. Mi bismo to mogli da izvozimo i u zapadnu Evropu ali i na istočno tržište", kazao je Vučić.

 

Premijer Srbije je pre odlaska iz Pekinga posetio telekomunikacionu kompaniju Huavej i Razvojnu banku Kine.

 

Tokom Vučićeve dvodnevne posete Kini dogovoreno je da premijer Kine Li Kećang u decembru dođe u Srbiju kada će Beograd ugostiti i lidere 16 država centralne i istočne Evrope na samitu koji će zajednički organizovati Srbija i Kina.

 

"To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država", kazao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here