Srbija na Turskom toku

N. S. Preradović - Vesti
0
EPA/Pavlo Palamarchuk
Foto: Ilustracija

Prepreke za izgradnju gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske definitivno su otklonjene jer je Vrhovni administrativni sud te zemlje stavio tačku na spor oko izbora izvođača radova.

Realizacija ugovora vrednog 1,1 milijardu evra o izgradnji bugarskog dela Turskog toka sa konzorcijumom na čelu sa Arkad inženjeringom sada konačno može da počne. Ugovor se odnosi na deonicu dugu 474 kilometra koja će ići od južne granice Bugarske sa Turskom do zapadne granice sa Srbijom. Bugarski deo gasovoda prenosiće gas za Srbiju, Mađarsku i Austriju.

Konzorcijum predvođen saudijskim izvođačem radova Arkad inženjeringom pobedio je u aprilu na tenderu za izgradnju gasovoda u dužini od gotovo 500 km kroz Bugarsku, ali je bugarski operator Bulgartransgas u maju optužio Arkad da nije dostavio potpunu dokumentaciju u roku i da je diskvalifikovao tu kompaniju.

Bugarski operator je zatim potpisao ugovor sa drugim ponuđačem, kompanijom “YD konzorcijum za gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj”, koja je izabrana za novog izvođača radova.

Kompanija Arkad žalila se na odluku Bulgartransgasa pred Komisijom za zaštitu konkurencije i dobila je spor u junu.

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, za “Vesti” kaže da je problem oko Turskog toka rešen što se tiče Bugarske. Srbija, međutim, i dalje ne zna pod kojim uslovima će se spojiti sa Bugarskom.

– Evropska unija i dalje zastupa stav da gasovod treba biti dostupan svakom transporteru nafte, dok je srpski stav da kroz gasovod teče isključivo ruski gas – objašnjava Kovačević.

Naime, SAD i Brisel Turski tok doživljavaju kao još jedan ruski strateški projekat koji “prkosi bezbednosti Evrope”.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže da je vest iz Bugarske više nego dobra, ali da će biti još pritisaka na Bugarsku. Ipak, i Bugarska i Srbija su na dobrom putu.

– Bugarsku će pritiskati Brisel, ali je to zapravo američki pritisak. Nemaju ni Srbija ni Rusija ništa protiv toga da bude i drugih transportera, ali ih nema. Uvek i isključivo je reč o ruskom gasu. Severni tok 1 i 2 je šest puta veći od ovog koji ide kroz našu zemlju i on transportuje ruski gas. Međutim, niko se ne buni jer Severni tok ide ka Nemačkoj. Samo je povika na ovaj naš krak – ističe Pavlović. On smatra da će Brisel ipak morati da odustane od pritisaka na Beograd.

– Jedini razlog zastoja u realizaciji ovog projekta bio je pritisak SAD na EU – kaže Pavlović i veruje da bi odluka suda u Bugarskoj kao članici EU mogla da bude znak popuštanja Brisela prema gradnji Turskog toka.

Gotovo do 18. decembra

Izgradnja Turskog toka kroz Srbiju, od granice s Bugarskom kod Zaječara do granice s Mađarskom kod Horgoša, u dužini od 403 kilometra, uveliko teče, a planirano je da bude gotova do 18. decembra.

A da li će gas poteći Turskim tokom u planiranom roku zavisi i od izvođača radova u Bugarskoj.

Prihod od 50 miliona evra

Vlasnik magistralnog gasovoda kojim će se gas iz Rusije do Srbije dopremati preko Turske i Bugarske je srpsko-ruska firma Gastrans. Samo od tranzitnih taksi na isporuku gasa komšijama na godišnjem nivou Srbija bi trebalo da prihoduje oko 50 miliona evra.