Srbija ne može dalje bez reformi

0

Dimitris Kurkulas, zamenik šefa grčke diplomatije
 

Ta politka ima rezultate?
– Videli smo da je ta politika pretvorena u delo prijemom Hrvatske i otvaranjem pregovora o prijemu Srbije. I druge zemlje su napredovale ka Evropskoj uniji kao na primer Crna Gora. Pored toga, smatram da je dijalog između Beograda i Prištine velika politička i diplomatska pobeda – kaže Kurkulas.

Međuvladina konferencija EU-Srbija nije održana zbog nedovoljnih rezultata u reformi pravosuđa. Kada može da se očekuje?

– Tehnika pregovaranja nije ista kao pre 20 godina i u vreme kada se pregovaralo o prijemu centralnoevropskih država i Rumunije i Bugarske. Sada pregovori počinju onim što je najteže, otvaranjem poglavlja o pravosuđu i pravnoj državi. Čak i pre nego što se ta poglavlja otvore, mi tražimo od naših partnera da ispune određene uslove. Kad se ta najteža poglavlja otvore, mislim da će sve ići brže. Nadam se da će se konferencija održati za vreme italijanskog predsedavanja. Italija takođe spada u zemlje koje podržavaju proširenje Unije na zapad Balkana.

Koja je najveća teškoća koja očekuje Srbiju u procesu pregovaranja sa EU?

– Proces prijema zahteva učešće više ministarstava i više javnih službi – to nije samo ministarstvo spoljnih poslova i pregovarački tim. Za to je potrebna administracija veoma velikog kapaciteta, i tu postoji velika teškoća. Kad je reč o Kosovu, mislim da postoji dijalog koji je dao vrlo opipljive rezultate i nadam se da će proces dijaloga da se nastavi.
 

Uskoro megaregija

– Jadransko-jonska inicijativu koju je pokrenula Grčka zajedno sa Italijom, s ciljem da se stvori ono što u evropskom rečniku nazivamo megaregijom u koju ulazi i Srbija. Već smo imali veoma dobra iskustva s baltičkom i podunavskom regijom. Mislim da će odluka, koja se uskoro očekuje, o stvaranju jadransko-jonske megaregije umnožiti mogućnosti za prekogranične projekte i doprineće integraciji Srbije u EU – rekao je Kurkulas.

Kakva bi bila vaša poruka javnom mnjenju u Srbiji?
– Mislim da će proces pregovora o prijemu biti težak, ali da će doneti korist jer sve zemlje, a ne samo Srbija, i ne samo zemlje kandidati, moraju da sprovode reforme. U tim naporima koji se čine ne treba da se vidi nešto što samo služi da bi evropski partneri bili zadovoljni. Oni koji nisu sproveli reforme, među kojima je i moja zemlja, platili su veoma visoku cenu. Dakle, reforme su u interesu društvenog i ekonomskog razvoja. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here