Srbija neće moći dugo da balansira između Rusije i EU

0

EU treba da shvati da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji: Eduard Kukan

 

 

– Vrlo je teško balansirati u tome da su vam u isto vreme najbolji prijatelj i Rusija i Evropska unija. To možda možete neko vreme, ali teško je, praktično nemoguće, da ćete moći doveka – izjavio je za „Blic” poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan, koji će biti izabran za šefa Delegacije EP za Srbiju.

 

On je naglasio da, naravno, svi žele dobre odnose sa Rusijom i da to važi i za članice EU i za Uniju kao celinu, iako izgleda da strateško partnerstvo postaje stvar prošlosti. Takođe, kako je naveo, EU treba da shvati da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji i da joj je potrebna izvesna saradnja s Rusijom, što je razumljivo.

 

– Srbija je, generalno, pozitivno ocenjena u novom izveštaju Evropske komisije, u proteklih godinu dana ostvarila vidljiv napredak, ali tek treba videti da li će pokrenute reforme biti održive i tek treba videti dokaze da je Beograd istinski i dugotrajno posvećen evropskim reformama. Prema njegovoj oceni, vlada u Beogradu bi trebalo da bolje artikuliše poruku da je pristupanje EU „glavni prioritet” Srbije, bez obzira na ekonomski interes u saradnji sa Moskvom.

 

Kukan je ocenio da bi odnosi Srbije sa Rusijom mogli bi da ugroze otvaranje pregovaračkih poglavlja o energetici i spoljnoj politici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here