Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0

Sve zemlje potpisnice slave Dan primirja, kada je i okončan Prvi svetski rat
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu dan opomene i sećanja na jednu od najvećih tragedija kroz koju je prošla Srbija i poručio da je vreme za novu etapu i novi korak u budućnost.

 

Vučić je istakao da je Srbija, odolevajući brojnim izozovima kroz svoju prošlost uvek birala naprednu stranu težeći slobodi, nezavisnosti i napretku, što ju je neretko stavljalo "u delikatan položaj koji je katkada vodio oružanom sukobu".

 

On je podsetio da je Prvi svetski rat počeo napadnom "moćnih carstava na malu kraljevinu Srbiju" i istakao da "četiri ratne godine ispunjene stradanjem civilnog stanovništva i razaranjima, ali i velikih vojnih pobeda" obavezuju građane Srbije na borbu protiv stereotipa, nerazumijevanja i svakog oblika mržnje.

 

 

"Mi stanovnici ovog dela Evrope znamo šta znači kada netrpeljivost i mržnja postanu ključni činioci politike velikih i kada složeni međunarodni odnosi zahvate male evropske države poput Srbije", rekao je Vučić.

 

On je istakao da je snaga Srbije u jedinstvu srpskog naroda, osjećaju odanosti otadžbini, idealima mira, nenasilja i saradnje i sposobnosti uočavanja sopstvenih grešaka i da hrabro iskorači u pozitivnom pravcu.

 

"Posebna mi je čast što su danas ovde i predstavnici onih zemalja koje smo do juče nazivali poraženima u Prvom svetskom ratu. Te zemlje su danas naši veliki prijatelji i sa njima gradimo zajedničku budućnost. Mnoge od njih danas, pre svega, u ekonomskom smislu su uspešnije od nas. To je dokaz da, kada radite marljivo i posvećeno, možete sve da postignete i za relativno kratko vreme", zaključio je Vučić.

 

Položeni venci i u Banjaluci

Srpski konzul u Banja Luci: Vladimir Nikolić

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić položio je venac na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Nikolić je podsetio da je na današnji dan pre 96 godina potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koji je odnio 20 miliona žrtava i donio svetu neviđena razaranja.
"Istovremeno, danas obeležavamo dan kada je srpska vojska na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem oslobodila Beograd, donela slobodu Srbiji i priključila se pobednicima u Prvom svetskom ratu", rekao je Nikolić.

 

Vučić je poručio da snaga Srbije leži i u odlučnim i vrednim građanima, svesnim odgovornosti da stvaraju novu vrednost u mnogim poljima javnog života i poručio da je vreme za novu budućnost, koja će zajednički biti uobličena u skladu sa potrebama građana Srbije.

 

"To nije samo odgovornost prema generacijama koje tek dolaze, nego i naša obaveza prema junacima Prvog svetskog rata, koji su stradali za slobodu i nezavisnost Srbije, a koje nikada ne smemo da obrukamo. Obraz je jedino što nema cenu", rekao je Vučić.

 

Nikolić se upisao u spomen knjigu

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Sa ovog mesta, iz vaše žrtve, Srbija crpi snagu za put napred. Ne treba brinuti za sudbinu Srbije kojoj ste vi uzor", navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Vence su položili i predstavnici Vojske Srbije, grada Beograda i vojni izaslanici država saveznica i država protivnica u Prvom svetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali visoki predstavnici ministarstava Srbije i strani ambasadori.

 

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svetskog rata.

Dan primirja obeležava se kao znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

 

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obilježen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here