Srbija obeležila Svetski dan slobode medija

0

’’Pozivamo sve medije i novinare da danas u ”pet do dvanaest” stanu, ukoliko su na zadatku i u redakcijama ustanu, isključe ton i zamrače ekran i da minutima ”gromoglasne tišine” pokažu da neće odustati od borbe za profesiju, za medije i svakog novinara’’, naveli su NUNS i Nezavisnost.

 

Šabić: Otkloniti sve mehanizme "implicitne" cenzure

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, da je potrebno otkloniti sve mehanizme "implicitne" cenzure.

"Dobro je što se novinari i mediji sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti. Ali, bez obzira na napredak, problema još uvek ima mnogo i krajnje je vreme da se konačno ozbiljno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona".

 

Oni su dadali da je ekonomska kriza u Srbiji najjače pogodila medije i novinare, pa su između dva 3. maja sa medijske scene nestali mnogi mediji, pre svega lokalni, stotine novinara je ostalo bez radnog mesta, a hiljade njih i dalje strahuju od ekonomske neizvesnosti.

Na drugoj strani UNS i SNS i ove godine nagovaraju novinare na međusobnu profesionalnu i sindikalnu solidarnost, uz puno poštovanje prava na različitost jer, kako je istaknuto, samo dobro organizovani i solidarni novinari moći će da zaštite svoja prava.

 

Bujošević: Novinari imaju slobode koliko sami osvoje

 

Glavni i odgovorni urednik beogradskog dnevnog lista "Politika" Dragan Bujošević izjavio je danas, povodom Svetskog dana slobode medija, da novinari imaju onoliko slobode koliko sami osvoje.

’’Svako želi da ograniči slobodu medija, a posao novinara je da tu slobodu otimaju’’, rekao je Bujošević, gostujući u emisiji "Kažiprst" Televizije B92 i dodao da novinarska profesija ’’ne postoji bez morala’’ i da bi oba novinarska udruženja – UNS i NUNS trebalo da razgovaraju o novom zakonu o informisanju.

"Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike je naš prioritet. Kolektivnim ugovorom zaštitićemo svoje pravo na dostojanstven rad kod svih poslodavaca, bez obzira na vrstu vlasništva i na nacionalni ili lokalni značaj medija", naglašavaju UNS i SNS.

UNS i SNS su podsetili i na to da je njihov kolega i ugledni novinar Slavoljub Kačarević, pod neosnovanom optužbom, proveo u zatvoru mesec dana.

 

Vlajić: sloboda medija u Srbiji nije potpuna

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dorđe Vlajić izjavio je da je medijska situacija u Srbiji bolja nego u vreme nedemokratskog režima, ali da ipak sloboda medija nije potpuna, jer postoje politički pritisci, pritisci iz sfere biznisa i interesnih grupa.

"U Srbiji se dobro razume da su mediji jako važni i onda se oni, iz različitih razloga, izlažu pritisku, a lokalni mediji su u posebno osetljivoj situaciji. Ima političkih pritisaka i pritisaka koji dolaze iz sfere biznisa i nekih drugih interesnih grupa, pa tako nema potpune slobode medija", kazao je Vlajić.

"Tek kada smo skupili 600 potpisa kolega za njegovo puštanje, omogućeno mu je da sa slobode dokaže da nije kriv", kaže se u saopštenju.
NUNS i Nezavisnost, ponovili su pitanje o smrti Dade Vujasinović i ubistvu Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

"Podsećamo nadležne državne organe da je Skupština NUNS-a zbog te neefikasnosti zahtevala da se nerešena ubistva novinara prebace u nadležnost Specijalnog tužilaštva za organizovani krinimal i nadamo se da će to tužilaštvo naći snage da odgovori na pitanje ko je ubio naše kolege i učiniti da i pitanja o nekažnjenim napadima na naše kolege postanu prošlost", navode NUNS i Nezavisnost.

Fridom haus: Srbija na 78. mestu
 

Uoči sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, američka nevladina organizacija (NVO) "Fridom haus" je ocenila da u ovom trenutku svega šestina čovecanstva živi u zemljama gde je štampa slobodna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here