Tanjug
Sneg je napravio kolaps u Beogradu

U većem delu Srbije pada sneg, temperature su oko nule, a zbog obilnih snežnih padavina saobraćaj je otežan.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je prilikom posete Putnoj bazi “Puteva Srbije” u Vrčinu, da su putari uspeli da obezbede da svi državni putevi i auto-putevi prvog i drugog reda, svi prilazi graničnim prelazima i put ka aerodromu budu prohodni.

– Mi sve vreme imamo više od 1.800 ljudi na terenu i više od 800 kamiona i jedinica mehanizacije koji omogućavaju da svi autoputevi budu prohodni i tako će biti celu noć. Nećemo dozvoliti da se na bilo kom državnom putu saobraćaj odvija otežano – rekao je Momirović.

Naveo je i da će saobraćajna policija kažnjavati sve teretne kamione koji kreću na put bez adekvatne opreme.

Svi toplotni izvori „Beogradskih elektrana“ će od večeras proizvoditi i isporučivati toplotnu energiju potrošačima u dvadesetčetvoročasovnom režimu rada. Ovo je prvi put od početka grejne sezone da su se stvorili uslovi da „Beogradske elektrane“ bez prekida greju i tokom noći, a u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu i Pravilima o radu distributivnog sistema. Ovakav režim rada proizvodnih i distributivnih postrojenja važiće sve dok vremenski uslovi definisani Pravilima o radu distributivnog sistema to budu zahtevali, saopšteno je iz JKP “Beogradske elektrane””.

Sve ekipe i stručne službe “Infrastrukture železnice Srbije”, sa svom raspoloživom mehanizacijom, tokom celog dana bile su na terenu i nastaviće sa radom tokom večeri i noći, kako bi se, uprkos velikim vremenskim nepogodama, stvorili uslovi za funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Nenad Stanisavljević iz “Infrastruktura železnice Srbije” je izjavio da je najviše poteškoća tokom današnjeg dana nevreme stvorilo na barskoj pruzi, gde su sneg, drveće i odlomljene grane izazvali nestanak napona i oštećenja na kontaktnoj mreži.

Trenutno je na barskoj pruzi železnički saobraćaj u prekidu zbog oštećenja kontaktne mreže na četiri lokacije: u Beloj Reci, između Valjeva i Valjevskog Gradca, kod Kosjerića i između Lastre i Samara.

Zglobni autobus prevoznika “Lastra” iz Lazarevca poprečio se na Ibarskoj magistrali u Meljaku, pa je nekoliko šlepera ostalo blokirano iza njega. Kolona na tom delu Ibarske magistrale, u smeru ka Beogradu, duga je nekoliko kilometara. Ekipe su na terenu, a na putu ima neočišćenog snega.

Aerodrom “Nikola Tesla” neprekidno je otvoren za avio-saobraćaj, uprkos snegu koji od jutros neprestano pada, saopštila je pres služba beogradskog aerodroma.

– Zimski štab i operativne službe beogradskog aerodroma maksimalno su i u punom kapacitetu angažovane, kako bi se avio-saobraćaj odvijao bezbedno i bez odlaganja letova. Poletno-sletna staza i manevarske površine u normalnoj su funkciji, a uslovi kočenja na pisti redovno se proveravaju, kako bi bilo omogućeno bezbedno sletanje i poletanje vazduhoplova – ističu iz pres službe beogradskog aerodorma.

Navode da je tokom dana bilo kašnjenja na nekoliko letova, kao i da je nekoliko letova otkazano.

Oko 70 odsto nadzemnih vodova na teritoriji valjevske Elektrodistribucije je van funkcije Područje Divčibara koje se snabdeva iz pravca Krčmara i dalje je bez struje. Dalekovod od Kosjerića prema Divčibarama je osposobljen u toku dana. Snežni nanosi na planini ponegde su preko metra visoki, pa otežavaju rad ekipa na terenu. Bez struje pre podne bili su pojedini delovi Valjeva. Mnoga sela su bez električne energije. Naročito je teščka situacija na dalekovodima prema Kamenici i Peckoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here