Tanjug

Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. Vanredna situacija proglašena je u više od 40 gradova i opština. Najkritičnije je u Jagodini, Trsteniku, Kosjeriću, Brusu.

U Jagodini reka Belica se izlila. Dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U Kragujevcu usled velike kiše poplavljen je podrum hiruškog bloka Urgentnog Klinickog centra, Đački trg, kao i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje. Takođe, voda je noćas, kako se može videti na snimcima na društvenim mrežama, došla do ulaza u vojnu fabriku Lepenica.

Voda je poplavila i oko 100 kuća i dvorišta, a evakuisano je 14 građana, među kojima je jedno dete.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je za portal InfoKG da nema životno ugroženih, ali ima dosta poplavljenih domaćinstava i dvorišta. Kazao je da se prema prioritetima, odnosno na osnovu poziva građana, nastavlja sa crpljenjem vode, na prvom mestu iz stambenih objekata, a onda iz dvorišta.

Kočović je rekao da će u dogovoru sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem grad Kragujevac danas formirati ekipe za procenu štete.

Zbog obilnih padavina došlo je do odrona kamena na putu ka Višegradu kod tunela Šargan.

Video poplava u Srbiji možete pogledati OVDE.

Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina. Kako se može videti na snimku objavljenom na Tviteru, urušio se most. Obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča stiže se do Kraljeva.

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Video poplava u Srbiji možete pogledati OVDE.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok „Putevi Srbije“ ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Poplavljen je i Kruševac. Pod vodom su i Koceljeva, Aleksandrovac, Brus, Medveđa. Alarmantno je i u Jagodini.

Video možete pogledati OVDE.

U Kuršumliji su pod bujicom dvorišta. Prokišnjava i glavna železnička stanica Prokop u Beogradu. Put Aranđelovac-Mladenovac je neprohodan za automobile.

Video možete pogledati OVDE.

I u slivu Kolubare vanredna odbrana od poplava

I pored toga što, za sada, nije došlo do ozbiljnijih izlivanja iz korita reka , JP „Srbija Vode“ donelo je odluku da se na vodotokovima Kolubare i Obnice u Valjevu, Jadru u Osečini, Ribnici u Mionici, Toplici u Banji Vrujci i reci Ljig u Ljigu uvede vanredno stanje odbrane od poplava, potvrdio je za N1 Đorđe Malešević iz preduzeća „Erozija“ u Valjevu.

Do izlivanja vode iz korita došlo je u prepodnenima satima na Kolubari na neregulisanom delu toka nizvodno od Valjeva i dela reke Obnice iznad grada. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište, voda još nigde nije ušla u domaćinstva. Slična je situacija i na drugim vodotokovima Kolubarskog okruga.

Evakuisano 77 osoba

Sektor za vanredne situacije intervenisao je od 520 puta od 26. maja, kada je počeo perod obilnih kiša u Srbiji, a vatrogasci su do sada evakuisali 77 osoba.

– Za ovih mesec dana najkritičnije je bilo u Pomoravskom i Rasinskom okrugu, zatim na teritoriji Novog Pazara, u Kosjeriću, Čačku, Šapcu, i Loznici, a na početku i u Vojvodini – izjavio je major policije Miloš Milenković iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije.

Milenković je naveo i da je zbog ektremnih padavina došlo do velikih izlivanja, pa je voda ugrozila poljoprivredno zemljište i domaćinstva, a u spasavanju ljudi, imovine i otklanjanju posledica poplava angažovano je 1.200 vatrogasaca-spasilaca.

Crveni krst uputio šest tona pomoći poplavljenim područjima

Crveni krst Srbije je saopštio da je uputio pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstava za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. U saopštenju se navodi da će nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here