Srbija poslala telegrame saučešća Francuskoj

0

Fonet/N. Đ.
Nikolić Olandu: Saosećamo najdublje sa Vama i gnušamo se ovog užasnog zločina
 

– Užasnuti smo vestima o krvavom piru terorista, najgorih ekstremista, usred Pariza. Saosećamo najdublje sa Vama i gnušamo se ovog užasnog zločina. Molimo Vas da porodicama stradalih od ruku  zločinaca, prenesete najiskrenije saučešće cele Srbije. Molimo se za duše postradalih, na dan našeg najvećeg hrišćanskog praznika – Božića. Stojimo uz bratsku Francusku u ovim teškim trenucima, navodi se u telegramu Nikolića.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegrame saučešća predsedniku Narodne skupštine Francuske Klodu Bartoloneu i predsedniku Senata Žeraru Laršeu povodom napada na list "Šarli Ebdo" u Parizu.

– Sa užasom i nevericom smo primili vest o brutalnom terorističkom aktu u Parizu, koji najoštrije osuđujemo. Dozvolite mi da Vam, u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze najdubljeg saučešća zbog tragičnih žrtava terorističkog napada, poručila je Gojkovićeva.

Predsednica Narodne skupštine ponudila je "izraze prijateljske podrške u ovom teškom trenutku, uz uverenost da će snaga tolerancije nadvladati bezumlje nasilja".

– Srbija je čvrsto privržena vrednostima života i slobode govora, kao i borbi protiv terorizma kao globalne opasnosti. Računajte na našu punu solidarnost u odbrani ovih vrednosti, dodaje se u telegramu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je telegram saučešća gradonačelnici Pariza An Idalgo povodom terorističkog napada u Parizu, saopštila je gradska uprava.

– U ime grada Beograda i u svoje lično ime želim da Vama, svim Parižanima i svim građanima Francuske izrazim najdublje saučešće povodom jučerašnjeg brutalnog ubistva članova redakcije 'Šarli Ebdo', kaže se u poruci Malog.

– Sloboda javne reči jedna je od najvažnijih tekovina modernog društva i svako nasilje izazvano verskim ili bilo kakvim drugim razlozima zbog izražavanja misli i uverenja je nedopustivo i
zaslužuje svaku osudu. Naše misli su u ovom trenutku sa članovima porodica i prijateljima
stradalih novinara i policajaca, ali i sa svim građanima Francuske i sveta koji u ovom trenutku izražavaju tugu zbog ove tragedije", navodi se u telegramu.

Saučešće Francuskoj izjavili su brojni svetski lideri, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U Ambasadi Francuske u Beogradu biće otvorena knjiga žalosti zbog napada na nedeljnik "Šarli ebdo" u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Knjiga žalosti biće otvorena danas od 15 do 17 časova, a sutra, 9. januara, od 10 do 12 i od 14 do 16 časoca.

Ulaz je iz Pariske ulice broj 11, uz obavezni identifikacioni dokument, saopšteno je iz ambasade.

NUNS organizuje skup solidarnosti sa ubijenim novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas medijske radnike i građane na skup solidarnosti sa francuskim novinarima ubijenim u "bezumnom terorističkom napadu" na redakciju francuskog lista "Šarli ebdo".

Skup će biti održan u četvrtak 8. januara u 18 časova, ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu u ulici Zmaj Jovina 11, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se dodaje, na skupu će biti izražen i protest protiv terorizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here