Srbija – prilika za “Dojče telekom”?

0

 

Nemački list ocenjuje da bi u Srbiji mogla da bude prva prilika da  "Dojče telekom" pokaže šta zapravo znači nedavno najavljena promena strategije kompanije.

 

Šef "Dojče telekoma" Rene Oberman saopštio je investitorima da nema smisla kupovati konkurenciju u zemljama ubrzanog industrijskog razvoja, u kojima taj koncern ionako nije prisutan. "Telekom" će radije da pokuša da učvrsti pozicije u zemljama u kojima je već prisutan na tržištu, rekao je on.

 

Nada u brzi internet

Oberman polaže velike nade u poslove sa mobilnom telefonijom ili postavljanjem mreže za brzi internet, bilo preko mobilne ili preko fiksne telefonske mreže. Osim toga, on bi voleo da zaradi i po koji evro "sa strane", uz pomoć proizvoda kao što su internet televizija ili služba za oglašavanje ImobilienSkaut. No, zemlje jugoistočne Evrope su teško pogođene ekonomskom krizom, pa se tamo u doglednoj budućnosti ne može očekivati ubrzan poslovni rast, napominje se u tekstu.

Dve nedelje posle te izjave, prva takva prilika se ukazala – u Srbiji. Tamošnja vlada prodaje 40 odsto telekomunikacione kompanije – polovinu od 80 odsto čiji je vlasnik, preko PTT Srbije. Preostalioh 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, čiji je većinski vlasnik, opet, nemački "Telekom". Analitičari procenjuju vrednost ovog paketa na jednu do dve milijarde evra, navodi nemački radio Dojče vele (DW).

 

DW navodi da portparol nemačkog "Telekoma" nije želeo da iznese konkretnije informacije o namerama svog koncerna, koji posluje u devet zamalja regiona (između ostalog u Grčkoj, Albaniji, Rumuniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj), ali napominje da je istočna Evropa – posle SAD – drugo po važnosti strano tržište za nemački "Telekom", otkako je njegovih 30 odsto 2009. godine prodato grčkoj kompaniji OTE.

 

Zemlje južne i istočne Evrope, za razliku od prezasićenog tržišta telekomunikacija – kao što su nemačko, francusko ili britansko – nude veće šanse za rast, navodi DW, napominjući da su, s druge strane, njihova tržišta relativno mala. Prošle godine, nemački "Telekom" je u tim zemljama ostvario 15 odsto zarade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here