Srbija prva u regionu po stranim investicijama

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Region Zapadnog Balkana lane je privukao ukupno 9,36 milijardi dolara direktnih stranih investicija, od kojih se u Srbiju slilo 5,98 milijardi. Od 147 grinfild projekata, 105 se odnosi na našu zemlju, objavio je portal Intelligence, specijalizovani servis „Fajnenšel tajmsa“.

Reč je o drugom najvećem prilivu grinfild stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada se prate podaci o ulaganju. Kada je reč o broju projekata, oni su rekordni u poslednjih šest godina. Ovi rezultati postignuti su uprkos tome što se ovaj region, kako se navodi, i dalje nalazi izvan Evorpske unije.

Portal konstatuje da je Srbija, kao najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila region kada je reč o stranim direktnim investicijama.

Servis podseća da je premijerka Srbije Ana Brnabić na Forumu Zapadnog Balkana u organizaciji „Fajnenšel tajmsa“ rekla da je Srbija u prvih pet meseci 2019. godine privukla 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 17 procenata bolje nego u 2018.

– Mislim da je pred nama svetla budućnost, jer nastavljamo sa strukturnim reformama – rekla je tada Brnabićeva.

Ekonomista Danilo Šuković smatra da je svaka investicija značajna i da je to dobra vest, ali da treba voditi računa da li su pristigle investicije ušle u zemlju zbog dobrog poslovnog ambijenta ili kao rezultat subvencija.

– Ako su samo u pitanju primamljive subvencije, to nikako ne može biti dobro, jer se narušava konkurencija u privredi. Ali, ako je stvar dobrog poslovnog ambijenta, to je prava stvar – kaže dr Šuković.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija kaže da je to dobra vest, ali da u konkretnom slučaju nije bitna ukupna cifra uloženog novca, već njena struktura.

– Bitno je u kakve projekte je taj novac uložen. Ako su oni visoko profitabilni, onda je to sjajna vest. U praksi je reč o grinfild investicijama u preduzeća srednje veličine koja ne zapošljavaju više od 200 do 300 radnika. Takva preduzeća ne samo kod nas, već nigde u svetu, ne mogu da budu nosilac privrednog razvoja već su samo podrška krupnoj industriji koje u Srbiji gotovo da i nema – kaže Bušatlija.

Podsticaj za zapošljavanje

Ekonomista Vladana Hamović kaže da je svako ulaganje dobra vest, jer je veliki broj nezaposlenih u zemlji.

– Svaka investicija je dobrodošla u zemlji gde ljudi vape za poslom – kaže Hamovićeva.

Jeftina radna snaga

Analitičari i sindikalci tvrde da je Srbija magnet za strane investitore prvenstveno zbog jeftine radne snage. Predstavnici sindikata upravo zbog toga tvrde da su grinfild investicije sramota za državu. Međutim, poslodavci smatraju da treba biti realan i sagledati sve okolnosti pre iznošenja takvih tvrdnji. Prema njihovoj oceni, za našu ekonomiju nije dobro to što imamo tako nisku cenu rada, ali je, kako ističu, bolje i to da zaposleni rade za male zarade nego da nemaju nikakvih prihoda.