Srbija: Puca svaki peti brak

0

Podaci pokazuju da se tokom 2008. godine venčalo 45.145 parova, dok je pravosnažno razvedenih, poništenih i proglašenih za nevažeće bilo 8.502, prenose „Večernje novosti“.

U proseku brak u Srbiji traje 12,4 godine, a podaci pokazuju i da se neveste i mladoženje sve kasnije odlučuju na sudbonosno “da”.

Razvodi su, opet, u stalnom porastu. Prošle godine na 1.000 sklopljenih brakova dolazi 13 razvoda više nego 2007, a 16 više nego 2006. godine.

 

Mladoženja je u odnosu na 1991. godinu “ostario” za tri godine, sada u proseku pred oltar staje u 33. godini, a žena u 29.

 

Ni stručnjaci ne spore da je institucija braka zapala u krizu. Među ključne razloge navode – skidanje tabua o braku.

 

Odnos i prema braku i prema razvodu se promenio, kaže Lidija Filipovski, klinički psiholog i porodični terapeut Savetovališta za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad.

 

U više od 60 odsto slučajeva žene zatraže razvod, a one su i te koje se po pravilu pre obrate za pomoć u savetovalištima. Ono što ih navodi da podnesu zahtev za razvod je udaljavanje, nedostatak bliskosti, komunikacije, seksa, previše psihičkog i ekonomskog nasilja, alkohol…

 

Muškarci često podnose zahtev za razvod, kako navode, zbog “krize srednjih godina kod žene” – počela je da se doteruje, izlazi, posvećuje dosta vremena sebi jer deca su sada odrasla. Supružnik tu promenu doživljava kao izdaju, kaže Filipovska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here