Umetnost pomaže muškarcima protiv depresije

0

Rezultati istraživanja koje je obavio norveški univerzitet za nauku i tehnologiju na uzorku od 50.000 muškaraca pokazuju da postoji veza između dobrog mentalnog zdravlja i umetničke aktivnosti (odlazak u bioskop i pozorište, zanimanje ili bavljenje muzikom i slikarstvom i slično).

 

"Kod muškaraca postoji pozitivan odnos između zanimanja i učešća u kulturi i depresije", izjavio je profesor Jostein Holmen, jedan od učesnika istraživanja. Bez obzira na to kakav je socijalni status muškarca, učešće u ovoj vrsti aktivnosti ga štiti od depresije, naveo je on.

 

Profesor Holmen je naglasio da to ne znači da je neka aktivnost iz oblasti kulture dovoljna da bi muškarac bio srećan. Studija je pokazala da je muškarac koji ima izvesnu umetničku crtu manje podložan depresiji od onog kod kojeg ona ne postoji.

U Norveškoj postoji paradoks što se depresije tiče.

 

Sa jedne strane, Ujedinjene nacije su ove godine proglasile ovu zemlju najpoželjnijom za život i najsređenijom na svetu, dok je sa druge strane pola stanovnika Norveške u jednom momentu svog života patilo od depresije koja je postala nacionalna bolest.

 

Čak je i norveški premijer 1998. godine uzeo jednomesečno bolovanje i predao palicu za vođenje države zbog depresije i velikog stresa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here