EPA/Georgi Licovski

“Orlovi” će u debitantskoj sezoni u “A” diviziji Lige nacija igrati protiv selekcija Španije, Danske i Švajcarske.

Srbija je saznala rivale u debitantskoj sezoni u „A“ diviziji Lige nacija, Na prvi pogled, vrlo jaka grupa, ali takva je i morala da bude, s obzirom da se radi o kremu evropskog fudbala.

Kad se pogledaju sastavi ostalih grupa, može se reći da je selekcija koju sa klupe predvodi Dragan Stojković Piksi još i dobro prošla. S obzirom na to da je Srbija bila u četvrtom šeširu, najpre je izbegnuta vrlo jaka grupa u kojoj su Hrvatska i Portugalija, kao i jedna ipak ne tako jaka reprezentacija, Poljska.

Nije Huan Mata, koji je otvarao kuglice potom smestio Srbiju ni u Grupu 2, koja je bila pakleno teška, u njoj su već bile Italija, Belgija i Francuska. Čast da igra sa tim selekcijama dobio je Izrael, koji će biti apsolutni autsajder u ovom društvu.

Ni sledeća opcija nije bila suđena srpski fudbalerima. U Grupu 3, u kojoj su već bile selekcije Holandije, Mađarske i Nemačke, „upala“ je Bosna i Hercegovina. Tada je postalo jasno da će Srbija za rivale imati Španiju, Dansku i jednog starog znanca, selekciju Švajcarske. Posebno zanimljivu zbog istorije susreta ove dve selekcije.

Srbija je inače bila učesnik prethodnog Mondijala u Kataru, posle čak 24 godine uspela je da se plasira na Evropsko prvenstvo, koje će ove godine biti održano u Nemačkoj, a ujedno će prvi put nastupatii u „A“ diviziji Lige nacija.

Novouspostavljeno takmičenje zamišljeno je kao zamena za prijateljske mečeve, a u međuvremenu dobilo je na značaju kao poslednji filter za završni turnir kontinentalnog šampionata.

Najavljeno je da će Liga nacija biti i dodatna prilika za najbolje reprezentacije u ovom takmičenju da se kvalifikuju i na predstojeće Svetsko prvenstvo, koje će 2026. godine organizovati SAD, Kanada i Meksiko.

U premijernom izdanju ovog takmičenja 2018. godine srpski fudbaleri su bili u „C“ diviziji, gde su u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije osvojili prvo mesto u grupi.

U narednom izdanju Lige nacija, u sezoni 2020/21, teškom mukom je u konkurenciji Mađarske, Rusije i Turske izboren opstanak, dok je prošle sezone Srbija bila prva u konkurenciji Norveške, Slovenije i Švedske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here