Kosovo online

Mere reciprociteta koje Priština najavljuje za 1. septembar Zapad može lako da ublaži i odloži i oni će u poslednjem trenutku nešto tako i da urade. Najverovatnije je da će to da bude odlaganje jer ono znači zadržavanje psihološkog i političkog pritiska na Srbiju. Neizvesnost je za njih veliko oružje u odnosima sa nama, kaže za Kosovo onlajn Vladislav Jovanović, biši ministar spoljnih poslova SRJ.

Iako odlaganje ne donosi rezultat, kako smatra Jovanović, to bi kasnije Zapadu olakšalo situaciju.

Povodom izjave izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da se nada da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća, Jovanović kaže da “Eskobar nema šta da se nada”.

– On je komandant situacije, on ima to da reši. Ovde se Srbija drži u neizvesnosti. A kada neizvesnost potraje, mi više nismo sigurni u poteze druge strane. To je način kako da se mi dovedemo u stanje unezverenosti: šta bi se desilo ako se desi, a mi budemo prinuđeni da pružimo zaštitu narodu na Kosovu. Oni možda upravo to i traže da bi imali izgovore za neku jaču akciju prema nama. Kada se vi toliko dugo poigravate sa nečijim očekivanjima i strahovima, onda je to metod da se postigne konačni cilj. Ta igrarija sa nama se nastavlja. Aljbin Kurti je samo čovek kome je dodeljena uloga da nas provocira i izbacuje iz težišta i da se stvori jedan otvoreniji prostor na kome mi ne bismo bili tako sigurni, a onda će pritisci biti strašniji nego ikada – smatra Jovanović.

Za izjave međunarodnih posrednika i izaslanika Jovanović kaže da su uvek dvosmislene jer nikada nisu rekli da jedna strana izaziva napetost i ne izvršava obaveze, već se kaže “pozivamo obe strane da se uzdržavaju”. To je, ukazuje, samo drugi i očigledan način kako podržavaju Kosovo protiv Srbije.

Kako smatra, ovde je reč o težnji da se Srbija vremenom iscrpi i dovede do stanja izbezumljenosti, pa da u tom marku povuče i neke pogrešne poteze.

– Zbog sitaucije u Ukrajini i sa Kinom njima je važno da se ubrza proces definitivnog prihvatanja svršenih činjenica od strane Srbije. Zapadu nikako ne odgovara da to i dalje traje. Smatraju da je sada trenutak, pošto smo mi zauzeti raznim strahovima, uključujući šta će biti na svetskom ekonomskom planu, energetskom, šta će dalje biti sa Ukrajinom, i da mi u toj situaciji povučemo poteze na brzinu. Jer kada radite brzo prihvatite i neko negativno rešenje. Sve je to psihološko-taktička igra. Uvereni su da mogu da nas dovedu do prihvatanja strategijske situacije a to je da je KiM nepovratno izgubljeno, time što bi iznudili pristanak od Srbije – kaže Jovanović.

Bez tog pristanka, napominje, Zapad dalje ne može ništa da postigne sa onim što je dosad uradio.

– Svetu će oči i dalje da bode činjenica da su vodili jedan osvajački rat i da je Kosovo njihov ratni plen koji ne mogu da ostvare do kraja dok Srbija na to ne pristane. Zato su sve ovo samo načini da nas pridobiju, zastrašivanjem i iznuđivanjem raznih situacija – kaže Jovanović.

2 COMMENTS

  1. Srbija nikada ne sme priznati Kosovo! U svim razgovorima sa zvaničnicima “kolektivnog zapada”, posebno sa zvaničnicima SAD, mora se jasno i glasno isticati da je izvršena nelegalna agresija na SRJ, odnosno Srbiju, da je na snazi rezolucija 1244 SB UN i da je tzv. država Kosovo ustvari AP KiM u okviru SRBIJE, međunarodno priznate članice UN.
    Najsvežija izjava američkog zvaničnika zaduženog za Balkan je arogantna i u duhu ponašanja Amerike od 2. svetskog rata do danas. Dotični gospodin kaže da Srbija mora da prestane sa narativom “Kosovo je Srbija” i da ga zameni sa “Kosovo i Srbija u EU”. Dakle, ti dušebrižni Ameri hoće, ne samo da nam diktiraju kako da se ponašamo, već da nam propisuju i šta da govorimo! Što je previše- previše je!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here