Srbija u EU za sedam godina

0

Britanski abasador u Beogradu, Stiven Vordsvort

 

Vordsvort kaže da je "teško reći" da li će Srbija ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, ističući da je mnogo izvesnija 2011.

 

"Što se nas tiče, bili smo još u decembru spremni da otpočnemo proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i saradnji. Ali tog mišljenja nije i svih 27 članica EU i može se očekivati da proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najverovatnije počne u junu, pod pretpostavkom da Srbija održi svoj dobar nivo saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Vordsvort.

 

Govoreći o tome da li će Srbija morati da prizna Kosovo i da uđe u NATO, Vordsvort je rekao da niko ne traži od Srbije da prizna Kosovo.

 

"Ni ulazak u NATO nije uslov za ulazak u EU. Uostalom, ima članova unije koji nisu u NATO-u", rekao je Vordsvort za beogradske "Večernje novosti".

 

On smatra da su pokušaji Srbije da otvori pregovore o satusu Kosova "potpuno nerealni".

 

"Razgovori između Beograda i Prištine su potrebni, ali ne o statusu, već o tome kako da budu rešeni mnogobrojni problemi i da se ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji obezbedi bolji život. Ovo ne mora da podrazumeva formalno priznavanje Kosova", istakao je Vordsvort.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here