Srbija uvozi “Novartis” bez analize?

0

Tvrdnje ministra zdravlja Srbije Tomice Milosavljevića da naša zemlja ne kasni sa početkom vakcinisanja stanovništva, da će vakcinacija rizičnih grupa krenuti već 15. decembra, zbunjuju analitičare i bolje poznavaoce stanja u našem zdravstvu.

Deseta žrtva

U Srbiji zaključno sa četvrtkom umrlo je od posledica A-H1N1 virusa desetoro ljudi. Inače, prema izveštaju Instituta za zaštitu javnog zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kod 279 osoba utvrđeno je prisustvo virusa svinjskog gripa. Na bolničkom lečenju nalazi se 479 lica sa oboljenjima sličnih gripu, dok je devet osoba na respiratorima.

Međutim, ako se budu poštovale stroge norme koje regulišu ovu oblast, nije moguće da istog dana kada vakcine stignu, odnosno 15. decembra, počne i vakcinacija, jer treba da prođe 14 dana da bi uzorak prošao redovnu analizu. Nakon toga, Agenciji za kontrolu lekova treba bar tri dana da izda sertifikat i distribuira vakcine.

Ipak, izvori "Vesti" tvrde da se ministrova predviđanja mogu ostvariti samo pod jednim uslovom – zaobilaženjem i izbegavanjem primena strogih normi kontrole.

 

U tom slučaju, kontrola leka će trajati osam, umesto 14 dana, odnosno Agencija će gotovo sasvim biti preskočena i umesto toga će se priznati inspekcijski nalaz "Novartisove" komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here