H. M. Vujičić
Ispravan put: Ljuban Karan

Vojna neutralnost Srbije, saradnja sa NATO kroz Partnerstvo za mir i tradicionalno dobri odnosi, politička i vojna saradnja sa Rusijom, put je Srbije o kojem je govorila premijerka Ana Brnabić na trodnevnom Rouz Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Narodnoj skupštini. Da je to pravi put sa kojeg ne treba skretati, smatraju i vojni analitičari, sagovornici “Vesti”.

Miroslav Bjegović, profesor bezbednosnih nauka vidi neutralnost i nesvrstanost kao najispravniji put Srbije. On ističe da Beograd treba da zadrži balans u odnosima sa Istokom i Zapadom.

– Srbija je u Partnerstvu za mir kao najvišem mogućem statusu u odnosu na NATO. Sledeći nivo je učlanjenje, što ne želimo, s obzirom na našu vojnu neutralnost i najbolje u istoriji političko-ekonomske odnose sa Rusijom i Kinom – rekao je on ističući da balans u odnosima s Istokom i Zapadom kao i ravnotežu snaga Srbija mora i da zadrži.

NATO, prema rečima našeg sagovornika, odluku o neutralnosti poštuje s obzirom na specifičnosti i istorijat Srbije u odnosu na druge članice i kandidate, iako im je krajnji cilj da sve zemlje Balkana budu deo Alijanse. Time bi, kaže, eliminisali uticaj Rusije i Kine na Balkanu, što je njihov drugi cilj.

– To se neće desiti u skorijoj budućnosti, iako će zbog toga Srbija, Republika Srpska i srpski narod biti izloženi raznim prikrivenim pritiscima i ucenama. Bez obzira na ovakav scenario, jedini ispravan i pošten put Srbije u budućnosti je vojna neutralnost – smatra Bjegović.

Odnosi Srbije sa Istokom i Zapadom zanimali su učesnike debate Rouz Rot, pa je srpska premijerka obrazložila da odnosi sa Rusijom i Kinom, ne ugrožavaju Srbiju na putu ka EU i ukazala, kako prenose mediji, da je saradnja s Rusijom, u ekonomiji i energetici ista kao i ona koju ima deo članica EU. Predsednik Skupštine Ivica Dačić je šaljivo dodao da je Srbija “raščistila sa Rusijom 1948.”, a da je sada red da ostali to učine.

Neutralnost i dobri odnosi sa Istokom i Zapadom su, kaže Ljuban Karan, ispravan put koji vodi suštinskoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

– Takav put garantuje Srbiji ubrzan razvoj i već se vidi da je ekonomski i vojno jača. Tako dinamičan razvoj ne bi imala da je u nekom od vojnih paktova, a kako nije, bira gde će kupiti oružje i s kim će vojno-tehnički sarađivati i u kojim međunarodnim misijama učestvovati – pojašnjava prednosti neutralnosti koja “daje izvanredne rezultate” Srbiji.

– Članice Alijanse uviđaju da u vojnim paktovima i ekonomskim unijama do izražaja dolazi sebičluk, velikih i moćnih, pa su neki mnogo zažalili što su bezbednost poverili tom vojnom savezu. Uz to vojni blok danas postoji, a sutra možda neće – zaključio je Karan.

Regionalni saveznik

Miroslav Bjegović kaže da je Srbija, status pouzdanog partnera, ostvarila odgovornim i profesionalnim odnosom u okviru međunarodnih mirovnih misija UN, učešćem u raznim vojnim vežbama, a prvenstveno u vanrednim situacijama i borbi protiv terorizma.

– Pozitivno je što jačanje opremanje i modernizaciju bezbednosnih snaga, NATO prepoznaje kao jačanje nacionalne bezbednosti Srbije, ali i regionalne i kolektivne bezbednosti i stabilnosti – kaže on.