“Srbiji je u nacionalnom interesu da izdrži pritiske Zapada“

0

Odnosi Moskve i Beograda nepromenljivo dobri: Konstantin Kosačov
 

On je naglasio da su odnosi Beograda i Moskve nepromenljivo dobri, ali da bi eventualne sankcije koje bi Srbija pod pritiskom uvela Rusiji imale predvidive posledice.

 

"Srbija je zbog njene želje za saradnjom sa Rusijom izložena najvećem mogućem pritisku i verujem da će imati dovoljno dalekovidosti i pravilnog shvatanja sopstvenih nacionalnih interesa kako bi taj pritisak izdržala", rekao je Kosačov u intervjuu za "Politiku".

 

On je ocenio da je prilično opasno orijentisati se na to da vam je neko dao 100 miliona evra pomoći za poplave i na toj osnovi graditi strategiju zemlje za deceniju unapred.

 

Kosačov je istakao da "Južni tok" nije jedini projekat i da će se rusko tržite otvoriti mnogo više za srpske poljoprivredne proizvode, dodajući da je uveren da Srbija kroz saradnju sa Rusijom može da sačuva svoju nacionalnu privredu i duhovni i kulturni identitet.

 

On smatra da pritisak stvoren povodom Rusije svjedoči o tome da je ona realan faktor svjetske politike, i to "veoma razdražujući faktor", posebno na Zapadu, jer remeti planove grupe zapadnih zemalja da projektuju svijet u skladu sa svojim interesima.

 

Ceo svet sedi na buretu baruta zbog Ukrajine

Govoreći o krizi u Ukrajini, Kosačov je ocenio da bi se ona odavno okončala da je njeno rukovodstvo bilo spremno na dijalog sa sopstvenim narodom.

 

"Mi svi sedimo na buretu baruta zbog Ukrajine, ona preti da raznese čitavu saradnju u Evropi", upozorio je Kosačov.

 

On smatra da sukob ne može biti povod velikog svetskog sukoba i dodaje da je Rusija očuvala svoj nuklearni potencijal koji je snažan faktor obuzdavanja rizika od izbijanja trećeg svetskog rata.

 

"Sam predsednik Vladimir Putin je rekao da pretnje takvih razmera za sada nisu prisutne. Ipak, takvo nešto ne može sa sigurnošću da se predvidi pogotovo u uslovima kada naši oponenti u svjetskoj politici veoma često postupaju sa manijakalnom željom da se u svetu uspostavi model gde odluke donose oni samo", rekao je Kosačov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here