Srbiji preti prelivanje krize iz Grčke?

0

Spremamo se za još veću krizu: ministarka najavila vladin paket mera

Ona je na konferenciji za novinare istakla da će se taj krizni paket zakona primenjivati samo u slučaju da u Srbiji bude proglašena sistemska kriza i dodala da je Srbija među prvim zemljama koje će doneti takav paket zakona.

Jelašić: Grčke banke likvidne

 

Građani Srbije koji imaju depozite u grčkim bankama mogu mirno da spavaju jer su te finanijske institucije likvidne i solventne, izjavio je danas odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić. On je naglasio da nema nikakvih bojazni da bi grčka kriza mogla negativno da utiče na finansijski sektor u Srbiji. Jelašić je istakao da je NBS u stalnom kontaktu sa centralnom bankom Grčke i maticama banaka koje iz te zemlje posluju u Srbiji kao i sa MMF-om i Svetskom bankom u vezi dešavanjima oko finansijske krize u Grčkoj.

Dragutinovićeva je navela da će se omogućiti da vlada veoma brzo reaguje promenama određenih zakona, pre svega zakona o bankama, novim sistemskim zakonom o krizi, promenom zakona o Agenciji za osigruanje depozita i zakona o osiguranju depozita.

Ministarka je istakla i da je bankarski sektor u Srbiji dovoljno likvidan i kapitalizovan tako da nema razloga za brigu od prelivanja krize na banke.

Na pitanje da li je zabrinuta zbog mogućeg uticaja grčke krize, ona je odgovorila da jeste ali je podsetila i da je pitanje Grčke skoro rešeno, jer će ta zemlja dobiti pomoć od MMF-a i EU, tako da će kriza biti lokalizovana.

"Ako se dobro sećate 2008. godine, kad je kriza počela, uglavnom su svi govorili kako srpska vlada nije brzo reagovala. Vlada tada nije imala pravni okvir da brzo reaguje, mada ja mislim da je vlada zajedno sa Narodnom bankom Srbije veoma brzo reagovala", podsetila je ona.

Vicekancelar i ministar finansija Austrije Jozef Prel ocenio je da je evro zona sa grčkom krizom pokazala da je u stanju da reaguje kada je to potrebno, ističući da će pomoć Grčkoj od 110 milijardi evra biti dovoljna da se stabilizuje situacija u toj zemlji i spreči mogućnost prelivanja krize na druge države.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here