Tanjug
Sleteo prvi: Pilot Goran Bošković

Srbija je bogatija za aerodrom Rosulje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju i puštanju u saobraćaj i poručio da će ovu vazdušnu luku moći da koriste mali i sportski avioni, ali i biznis avijacija koja raste najbrže u celom svetu.

Vučić je po dolasku obišao hangar u kojem su izložene letelice i u razgovoru s upravom aerodroma istakao je da je ovo sjajna investicija za koju je izdvojeno 478 miliona dinara (oko 4,07 miliona evra). Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković istakao je da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa u zemlji i objasnio da će nakon druge faze radova na njega moći da sleću i avioni ATR sa sedamdesetak putnika, kojima raspolaže Er Srbija.

Oduševljenje dece

Na novi aerodrom prvi je sleteo dvomotorni avion marke pajper seneka. Pilot, nastavnik letenja, Doran Bošković iz Trstenika prvo je preleteo pistu na ogromno oduševljenje dece. Kada se zaustavio na pisti usledio je tradicionalni vodeni pozdrav, odnosno prolazak aviona kroz lukove od mlazova vode. Boškovića je dočekao predsednik Vučić i srdačno se rukovao s njim. Na aerodrom su potom sletele i avioni tipa cesna i domaća lasta, pa su padobranci izveli skokove, opet dočekani veselom grajom dece.

Predsednik Aleksandar Vučić je pozdravio okupljene i rekao je da je ovo tek veliki početak.

– Osim unutrašnjeg saobraćaja malim avionima, moraćemo da osposobimo ovaj aerodrom kako bi i iz inostranstva moglo da se sleće ovde. To će, uz auto-put i prugu, doprineti daljem napretku ovog kraja. Leonardo da Vinči je svoju fascinaciju letenjem sažeo u jednoj rečenici: “Jednom kada probaš da letiš hodaćeš zemljom sa očima okrenutim ka nebu, zato što si gore bio i gore želiš da se vratiš.” Antoan de Sent Egziperi je rekao da voli da leti zato što to oslobađa od tiranije sitnih stvari – naveo je predsednik i dodao da je letenje najveća ljudska fascinacija još od Dedala i Ikara.

Verujemo u rad

Predsednik je podsetio da je u vreme kada su osnovani Aerodromi Srbije mnogi govorili da su to megalomanski snovi.

– Doduše pričali su i da neće postojati novi putevi, pruge, bolnice i fabrike. A ima ih zato što smo bezuslovno verovali u letenje i u svoje snove, u marljiv rad koji je ideju srpskog sna pretvorio u viziju – rekao je predsednik.

Vučić je istakao uverenje da će Rosulje doprineti daljem razvoju turizma.

– Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, hvala vam na ovom veličanstvenom dočeku. Živela Srbija – zaključio je predsednik.

Na redu kosmodrom

Aleksandar Đorđević, predsednik Aero-kluba “Mihajlo Živić”, predsedniku Vučiću uručio je plaketu zahvalnosti za sve što je uradio kako bi pomogao izgradnju aerodroma Rosulje. Vučić je rekao da cela Srbija gleda i želi razvijeniji Kruševac.

– Samo još čekam da izađete sa idejom da izgradite kosmodrom u Kruševcu – rekao je predsednik kroz smeh.

Investicije stižu auto-putem

Predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Rasinskom okrugu obišao je i gradilišta Moravskog koridora. Reč je o auto-putu Pojate-Preljina koji će povezati Koridore 10 i 11.

Na gradilištu 500 metara dugog mosta preko Zapadne Morave Vučić je najavio da će auto-put do Kruševca biti završen najkasnije do Nove godine.

– Moravski koridor je veoma važan za privredno podizanje Kruševca i Trstenika, gde treba uraditi industrijsku, ali i između Kraljeva i Čačka, za nekoliko velikih fabrika koje će zaposliti ljude u zapadnom Pomoravlju – istakao je Vučić.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je predsedniku da će deonica od Kraljeva do Čačka biti završena početkom 2024. godine, a da će onda biti spojeni gradovi Kruševac i Kraljevo.

– Već se gradi Dunavska magistrala, a videćemo da napravimo brzu saobraćajnicu do Novog Pazara – rekao je Vučić i dodao da će izgradnjom obilaznice oko Kragujevca i spajanjem sa Koridorom 11 biti umrežena cela Srbija.

Vučić je najavio i gradnju brze saobraćajnice od Kragujevca do Mrčajevaca, kao i auto-puta Beograd-Temišvar.

– To je fantastičan projekat, Banat će biti izvanredno povezan. Auto-put prema Vršcu dodatno će doprineti razvoju Pančeva, koje je grad budućnosti i najbrže će rasti zbog industrijske zone i kvaliteta fabrika.

Kroz otadžbinu 130 na sat

Moravski koridor dug 112,37 kilometara predviđen je kao jezgro saobraćajne povezanosti Srbije, kako unutrašnje, tako i sa međunarodnim tranzitnim auto-putevima koji prolaze kroz našu zemlju.

Kad bude završen, spajaće auto-put Beograd-Niš sa auto-putem “Miloš Veliki” i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda života stanovnika ovog dela Srbije.

– Povezivaće sva veća naselja centralne Srbije između Pojata i Čačka: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

– Gradnja ovog auto-puta na tri Morave počela je krajem 2019. godine.

– Radove vredne 745 miliona evra izvodi tursko-američki konzorcijum Bekstel Enka.

– Projektovan je za brzine do 130 kilometara na sat i predstavlja prvi domaći digitalni auto-put.

– To je najširi auto-put u Srbiji.

– Na Moravskom koridoru gradi se 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće uređen i tok Zapadne Morave.