Tanjug/AP
Poštujte Srbiju: Govor Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se video-vezom na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija (SB UN) nekoliko sati nakon što je u Hagu izrečena presuda ratnom komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću. Predsednik je odbacio optužbe predsednika suda Karmela Ađijusa i tužioca Serža Bramerca da Srbija ne sarađuje sa Hagom, a usprotivio se i izlivima mržnje ambasadora Hrvatske i BiH.

Nakon obraćanja predsednik je poručio da srpski narod nije osuđen i da je uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala okrenut budućnosti.

– Imam jednu poruku za sve Srbe. Glavu gore, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – poručio je Vučić.

A na sednici SB Vučić je istakao da Srbija ozbiljno shvata obaveze prema Hagu, ali da je Viši sud u Beogradu zaključio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene i da se ta odluka zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu.

– Njihov slučaj je povezan sa postupkom protiv Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu – objasnio je predsednik.

On je podsetio da je Srbija isporučila Tribunalu sve optužene, uključujući ličnosti iz najviše vlasti.

Misteriozne presude

– Takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Iz Haga je 13 slučajeva prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, a samo jedan Srbiji. Moram i da vas sve podsetim da je Francuska odbila izručenje Florens Artman zbog nepoštovanja suda, zato što to zakon ne dozvoljava. Zahtevom za izručenje Radete i Jojića pokazuje se nepoštovanje prema Srbiji – kazao je predsednik.

On je istakao da iz presuda Haškog tribunala proizlazi kao da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima. Podsetio je i da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici.

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Srbi su osuđeni na ukupno 1.038 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Antu Gotovinu, Nasera Orića i Ramuša Haradinaja. Prva dvojica su osuđena, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođena. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ubili ili su likvidirani – kazao je Vučić.

Ne tražimo mnogo

On je naglasio, sudeći prema presudama Haškog tribunala, da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima. Ipak, istakao je predsednik, Srbija će pokazati odgovornost i boriće se za mir, stabilnost i pomirenje u regionu. Stoga je pozvao članice SB da pomognu racionalnim pristupom i poštovanjem međunarodnog zakona, a ne pokušajima dalje kriminalizacije Srbije, male zemlje sa hrabrim i ponosnim narodom koji je podneo najveće žrtve tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

– Mislim da ne tražimo mnogo – zaključio je predsednik.

Izdržavanje kazne u otadžbini

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija nekoliko puta pokretala mogućnost da osuđeni državljani Srbije služe kaznu u svojoj zemlji.

– Većina osuđenih u Hagu su državljani Srbije i prirodno je da budemo zainteresovani da oni odsluže kazne u svojoj zemlji. Postoji i konkretan problem na teritoriji Kosova i Metohije, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građana Srbije kojima je već suđeno u Tribunalu. Bilo je pokušaja da se sasluša general Nebojša Pavković i izruči Vlastimir Đorđević. Tražim od Haga i Saveta bezbednosti da spreče te pokušaje, jer se dešavaju na teritoriji pod privremenim mandatom UN – rekao je Vučić.

Đavo je u Jasenovcu

Vučić je odgovorio na izjavu hrvatskog predstavnika u SB da je “dobro poznato ko je bio đavo”.

– Jedan od najvećih koncentracionih logora u ovom regionu osnovan je u veoma malom mestu koje se zove Jasenovac i mislim da svi znaju ko je bio đavo, ali da ne idemo tako daleko u prošlost. Mislim da imamo različito mišljenje o nedavnim istorijskim događajima, ali poštujemo njihov stav, iako ga ne delimo – rekao je Vučić.

On je ukazao i da je predstavnik Sarajeva govorio u ime BiH, iako na to nema pravo. Vučić je objasnio da je primio pismo od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u kom se navodi da ne postoji saglasnost u tom telu i da prisutni predstavnik može da iznese samo svoje lično mišljenje.

Predsednik se oglasio i povodom hrvatskih optužbi na temu nestalih osoba. On je istakao da je ambasador Hrvatske propustio da kaže da ima više nestalih Srba nego nestalih Hrvata, i da uvek to zaboravi da kaže.

– Srbija spremna da ispuni sve u pogledu nestalih osoba. Pokušajte, kao što je rekao predstavnik Kine, da nađete prava rešenja, da ne ponižavate Srbiju, već da sarađujete sa nama da postignemo partnerski odnos, zaključio je predsednik.

Zataškani zločini nad Srbima

Predsednik Vučić imao je u Savetu bezbednosti snažnu podršku Rusije čiji je predstavnik sarkastično primetio entuzijazam koji vlada među predstavnicima zapadnih sila kada se priča o osuđivanju Srba.

– Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije Haga. Već 30 godina gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata koji je bio tragedija za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju i pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda – kazao je ruski predstavnik.

On je pitao i da li je iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja gradova i civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

– Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Jedna strana je osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani – rekao je predstavnik Rusije i podsetio na napade na Srbe u zatvorima, kao i na loše zdravlje generala Ratka Mladića i uskraćivanje informacija o tome.

Kineski predstavnik je istakao da se “nada da će Hag delovati u skladu sa pravilima SB”.

– Takođe, tribunal mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, odnosno da smanji svoje troškove – kazao je on.

Likovanje SAD i Britanije

Predsednik Vučić suočio se i sa likovanjem SAD i Velike Britanije zbog presude Mladiću, a obe zemlje su se pridružile tvrdnji da Srbija ne sarađuje sa Hagom. Američki ambasador je čak rekao kako Srbija mora da radi još mnogo kako bi se suočila sa istorijom. Podržao ga je britanski predstavnik rečima da je “veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo i da povećava patnju žrtava”. Britanac je dodao da je ponosan što Radovan Karadžić služi zatvorsku kaznu u njegovoj zemlji, te da će isto biti sa Mladićem.

Pravda na prvom mestu

Da podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić morao je da se izbori za pravo da se obrati SB UN video-vezom, koje je bez problema bilo omogućeno haškom sudiji i tužiocu. Ipak, od nestalnih članica predstavnici Meksika i Vijetnama odmah su pozdravili njegovo učešće na sednici.

Izjašnjavanje nestalnih članica odmah je potvrdilo trenutnu podelu u svetu. Rad Haškog tribunala i presudu generalu Ratku Mladiću podržali su Norveška, Estonija i Irska, koja je čak išla niz dlaku Americi ponavljanjem “zabrinutosti zbog veličanja ratnih zločinaca koje ometa pomirenje. I Niger, Kenija i Sveti Vinsent i Grenadini podržali su tribunal, a naravno i Francuska koja je zaključila da Srbija izbegava saradnju s ovim sudom.

Međutim, Indija je pokazala suzdržanost, tako što je pozdravila rad tribunala, ali i istakla da on mora pravdu i neutralnost da stavi na prvo mesto.