Vesti
Detalj iz filma

Na nedavno održanom Filmskom festival naučne fantastike u Sidneju, Brizbejnu i Melburnu, od 24. avgusta do 3. septembra, Srbija je bila zastupljena filmom Ivana Miodraga Cvetkovića ”Crosstunnels“.

Bila je to australijska premijera, a film se bavi neobičnom temom, religijom u doba veštačke inteligencije.

Ivan Miodrag Cvetković

U intervjuu povodom Festivala, Ivan Cvetković je australijskoj publici rekao da je njegovo naučno-fantastično putovanje počelo kada je imao šesnaest godina, knjigom Žila Verna „Dvadeset hiljada milja pod morem“. Kasnije su najveći uticaj na njega imali romani Artura K. Klarka, Frenka Herberta, Isaka Asimova i drugih, kao i filmovi 2001: Odiseja u svemiru, Dolazak, Blejd Raner i drugi.

Originalni koncept Cvetkovićevog filma je nastao tokom kreiranja izvorne naučno-fantastične priče ’Fajnl tajmfol, a prvi izazov je bio da pokuša da otkrije promene u najvećoj ljudskoj apstrakciji: verovanju. Najvažnije putovanje, prema njegovim rečima, je bilo na ruti život-zagrobni život, pokretano pravom naučnom fantastikom.

Ivan Cvetković je ujedno istakao da u Srbiji ne postoji veliko interesovanje za ovaj žanr, te da su nekada značajni autori naučne fantastike prešli u žanr fantazije ili horora.

Samim tim, resurse i sve što je neophodno za izradu filma, Ivan Cvetković je našao u porodici, posebno u svom starijem sinu, nagrađivanom školskom piscu, pesniku i studentu teorijske fizike. Za njega je najbolji dan u nastanku filma bio momenat kad ga su ga supruga Vesna i devojka njegovog mlađeg sina, koja je i ženski glas u filmu, pohvalile.

– Savet mladim stvaraocima naučne fantastike: Izbegavajte stereotipe, mejnstrim razmišljanja i pustite da snovi nestaju bez borbe – rekao je na kraju Ivan Cvetković, autor srpskog naučno fantastičnog filma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here