Srbiju više vole od onih koji u njoj žive

0

 

Majski susreti, 19. po redu, i ove godine su okupili stvaraoce i ljubitelje pisane reči iz dijaspore. Došli su gosti iz Mađarske, Švajcarske, Francuske i iz Nemačke. Dodela Orfeja za najbolju pesmu nije izostala ni ovoga puta.

 

Foto galeriju sa susreta pisaca možete da pogledate OVDE

– Zlatni Orfej pripao je piscu iz Pariza, Nikoli Šuici, srebrni je dodeljen Ljubiši Stankoviću Tiši iz Kronberga, dok je bronzani pripao Aleksandru Saši Jovanoviću. Pohvaljeni su radovi Ranke Todorović-Grubješić iz Pariza, Vlađe Milić-Bakić i Dragoslave Veljković-Madžar iz Frankfurta – rekao je Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.
 

Otvaranje u konzulatu

Majski susreti su otvoreni u petak u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu. Na svečanom otvaranju gostima su se obratili konzul Branko Radovanović, predsednik UP Sedmica, Ljubiša Simić i Matija Bećković.
– Velika nam je čast što su nam članovi UP Sedmica pružili priliku, da tradicionalno, Majski susret pisaca dijaspore počnu prijemom u konzulatu. Posebna nam je čast što smo dobili priliku da ugostimo našeg najvećeg književnika i akademika Matiju Bećkovića – rekao je za "Vesti" konzul Branko Radovanović.

Bilo je prijavljeno više od 30 radova, a nagrade je podelio Matija Bećković.

– Od svih susreta na kojima sam do sada bio, ovde sam najviše video. Možda zato što su došli pesnici sa svih strana, iz cele zapadne Evrope. Pesnici, naši ljudi, koji žive daleko od svoje zemlje, a više je vole od onih koji u njoj žive. Pesme za Orfeja su divne. Visok nivo pismenosti i iskrenosti – rekao je akademik Matija Bećković.

U muzičkom delu su učestvovali: Ljiljana Bulić, japanski bubnjari, violinista Aleksandar Vladisavljević iz Frankfurta i umetnik na fruli Veljko Šljuka iz Štutgarta.

– Ovo su treći susreti na kojima sam sa našom ekipom iz Budimpešte. Sve je na visokom nivou, a potvrda toga je i činjenica da je gost Matija Bećković. Smatram da je vrlo bitno za nas iz dijaspore da takva veličina, kao što je on, svojim prisustvom da podršku piscima van matice – rekao je Milan Đurić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Srba iz Mađarske.

– Za mene je ovo jedan od najlepših susreta. Posebno sam zadivljena gostom Matijom Bećkovićem. Hvala Bogu da ga imamo i što čuva srpsku reč, istoriju, tradiciju, kulturu i što je prenosi na nas koji smo se našli u belom svetu – rekla je Desa Burazor Aslanidu iz Štutgarta.

Vojo Jestrović iz Darmštata je takođe oduševljen Majskim susretima, na kojima je potpisan protokol o saradnji između UP Sedmica i Kulturnog i dokumentacionog centra Srba iz Mađarske. Saradnja već postoji, ali je sada ozvaničena dokumentom koji su potpisali Ljubiša Simić i Milan Đurić.

Program susreta su vodili Dijana Pjetlović i Aleksandar Saša Jovanović.
 

Svetlost

U okviru Majskih susreta dijaspore u Frankfurtu održana je i izložba fotografija "I bi svetlost" Ivana Jakšića iz Budimpešte.
– Na izložbi su postavljene fotografije koje su urađene u srpskim crkvama u Mađarskoj. Fotografije nastaju u vreme mojih putovanja i rada za "Srpske dnevne novine" koje izlaze u Budimpešti, a rađene su za moju dušu – rekao je fotograf Ivan Jakšić.
Izložba je otvorena do petka, 16. 5. u Vestkunst galeriji, Bolongarostr. 122

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here