Srbologija” predvodi “trojku

0

I u ovom materijalu, Mićić na najbolji način istražuje veze između svojih muzičkih korena u Srbiji i ogromnog muzičkog poznavanja džeza, i sa svojim triom, basistom Skotom Kolejom i bubnjarem Gregorijem Hačinsonom, publici predstavlja izuzetno zanimljiv materijal.

 

– Novi album "3" je nastao iz želje da napravim "gitarski" album, na kome se podjednako obraćam mom sviračkom iskustvu, kao i gitarskoj kompoziciji. Osetio sam da je to logičan nastavak posle mog poslednjeg albuma "Serbia", koji mi je otvorio nove poglede i mogućnosti na gitari. Želeo sam da napravim veoma pristupačan album, nezavisno od stila muzike, a da pri tom ne kompromitujem kreativni izražaj i kvalitet – kaže za "Vesti" Rale Mićić.

 

Na albumu ima osam originala i dva prepoznatljiva standarda. O kojim se melodijama radi i koliko dugo su nastajale ove kompozicije?

 

– Osam od deset kompozicija na albumu nastajale su tokom poslednje dve godine i obuhvataju melodije podjednako inspirisane i srpskom muzikom i džezom. Na albumu se nalaze kompozicije "Serbologdž" (Srbologija), na koju publika uvek jako dobro reaguje, kao i na "The Njorld Doesn’t End", kompoziciju inspirisanu poezijom i prozom našeg pesnika Čarlsa Simića. Na "Srbologiji" gostuju i moja dva draga prijatelja, Aca Jovanović (na tarabuci) i sjajan gospel džez bubnjar Uroš Marković, koji ovog puta svira tapan, instrument specijalno napravljen za ovu priliku od majstora iz Makedonije. Pored mojih originalnih kompozicija, takođe sam i prvi put snimio dva džez standarda, "I Love Džou" i "Night Has a Thousand Edžes".

 

Originalnost

 

Rođen u Beogradu (u Americi živi i radi od 1995. godine), Rale Mićić je jedan od najoriginalnijih džez muzičara današnjice, koji stalno donosi intrigantnu prerspektivu džez gitare.

– Njujorška džez scena za svoj kontinuirani kvalitet i rast dobrim delom treba da zahvali ovom gitaristi i kompozitoru – kaže kritičar Džim Stanela.

Saradnja sa Skotom i Gregorijem na ovom albumu za Vas je posebno važno iskustvo. Radi se o sjajnim njujorškim muzičarima. Kako biste jednostavno opisali zvuk i boje tog trija?

– Gitarski trio je vrlo zahtevna, ali i interesantna forma, koju sam hteo dublje da istražim. Trio albumi velikana džez gitare, kao što su Jim Hall, Pat Methendž, Kenndž Burrell, Njes Montgomerdž, su mi najdraži i jako su uticali na mene. U takvom sastavu bitne uloge igraju i basista i bubnjar, tako da sam imao sreće da za ovaj album imam dva, po mom mišljenju najmuzikalnija i najtalentovanija njujorška muzičara, Scott Colledža na kontrabasu i Gregordž Hutchinsona na bubnjevima. Među nama postoji određeno muzičko razumevanje, tako da je i materijal za album snimljen sa lakoćom u toku samo jednog popodneva. A interesantno je da je ovo prvi put da su njih dvojica na istom albumu.

Često nastupate, ima Vas i na raznim festivalima. Kada možemo da Vas očekujemo u Čikagu?

– Iskreno se nadam da ću doći do Čikaga ove godine i predstaviti publici novi materijal. Moja supruga Alma, džez pevačica, posle dužeg vremena je pre godinu dana gostovala u Beogradu sa muzičarima iz Njujorka. Ja još uvek nisam imao priliku da gostujem u Beogradu sa svojim projektom, ali siguran sam da će se to uskoro desiti. Inače, poslednjih godinu dana smo Alma i ja često nastupali zajedno, tako da planiramo da uskoro uđemo u studio i snimimo duo album. Trenutno pripremam nastupe u Americi, Kanadi i Evropi. U Njujorku će promocija albuma biti u martu, neposredno po izlasku.

 

Uživanje uz muziku

 

"CTA Records" funkcioniše prilično dobro i u ovo teško vreme krize. Kako se borite sa ekonomskim uslovima, jer inspiracije sigurno ne nedostaje?
– Naravno, ekonomska kriza se oseća i u izdavaštvu, iako to ne utiče na kreativini deo posla. Ipak, ljudima je baš sada potrebno da uživaju u stvarima koje im znače i koje vole. A jedan od najjednostavnijih i najlepših načina da se čovek opusti i uživa u životu je da pusti omiljenu pesmu ili album. Za mene je to nezamenjivo.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here