Lična arhiva
Poseta etno-selu "Stanišići": Deca sa KiM i njihovi roditelji sa Miodragom Arlovom

Deca sa poteškoćama u razvoju iz Kosovske Mitrovice sa roditeljima, njih četrdesetak korisnika Dnevnog centra Podrži me – 9. januar iz Kosovske Mitrovice, boravi u Republici Srpskoj u okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji realizuje humanitarna organizacija banjalučki Odbor za pomoć Kosmetu.

Iz Bijeljine gde su obišli Stanišiće, najveće etno-selu na Balkanu, mališani su otišli u Banjaluku gde će, kako je za “Vesti” rekao predsednik Odbora Milorad Arlov, boraviti u Centru Zaštiti me, ustanovi sličnoj njihovoj u Kosovskoj Mitrovici.

– Pripremili smo za njih raznovrstan program do 24. juna, uz pomoć prijatelja. Zahvaljujem direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Vladi Đajiću i Udruženju mladih Beli anđeo, jer 22. juna organizuju humanitarni koncert za decu od kojeg će prikupljena sredstva dati za opremu ovog Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici – priča Arlov.

On je podsetio da su đaci 153 osnovne i srednje škole širom Srpske, njih 100.000 sakupljali po jednu konvertibilnu marku ili koliko ko ima da pomognu izgradnju tog centra.

– To mi je dalo ideju, ako mogu deca, mogu i odrasli i početkom marta smo prilikom boravka u Beču, pokrenuli projekat “Jedan evro za srpsku decu na KiM” kojim smo pozvali Srbe u Austriji da pomognu simboličnim prilogom. Tu akciju kojom pomažemo deci i opstanku srpskog naroda na KiM, predstavio sam proteklog vikenda na skupu dijaspore u Italiji gde su bili srpski klubovi zemlje domaćina, Austrije i Nemačke – priča Arlov.

Naš sagovornik ističe da svi imaju želju da pomognu mališanima sa KiM.

Ukazuje da se okupilo i tridesetak penzionera iz Republike Srpske koji su sakupili 3.000 KM za mališane na KiM.

Stiže još 800 đaka

Milorad Arlov je rekao da nova velika grupa dece sa KiM stiže u Srpsku 24. juna, i boraviće kod vršnjaka u 19 gradova i opština Srpske.

– Dolazi i više od 800 đaka i nastavnika iz 40 osnovnih škola sa KiM.

– Oni će takođe prvo posetiti Etno-selo “Stanišići” 24. juna, a Andrićgrad 25. juna. Njima će se na prijemu u Vladi Srpske pridružiti oko 40 srpske dece iz zapadne Slavonije iz Hrvatske – objasnio je Arlov uz napomenu da je kroz ovaj projekat prošlo je više od 6.000 srpske dece u pratnji 550 nastavnika.